Antena 3 CNN Actualitate Premieră mondială la Cluj. Transplant parţial de rinichi (VIDEO)

Premieră mondială la Cluj. Transplant parţial de rinichi (VIDEO)

Premieră mondială la Cluj. Transplant parţial de rinichi <b>(VIDEO)</b>
21 Iun 2007   •   23:26
(VIDEO) Un băieţel de trei ani din Bucureşti a fost salvat de la moarte de mama sa. Femeia i-a cedat copilului, bolnav de insuficienţă renală gravă, o bucată din rinichiul său. Transplantul a fost făcut de medicii clujeni, care spun că este vorba de o premieră mondială. Alexandru este din Bucureşti şi are doar trei ani. Cu toate acestea şi-a petrecut o treime din viaţă prin spitale. Micuţul s-a născut cu o insuficienţă renală gravă şi a fost menţinut în viaţă cu ajutorul dializei.

Transplantul era singura lui şansă, dar era greu de găsit un donator compatibil. Mama lui s-a oferit voluntar, dar volumul rinichilor ei era prea mare şi avea nevoie de un flux de sânge pe care corpul slăbit al copilului nu-l putea oferi. Şansa lui a fost faptul că mama sa avea rinichiul stâng irigat de două artere. Medicii au putut astfel, în premieră mondială, să creeze un rinichi mai mic, complet funcţional, din cel al mamei. Operaţia a durat şapte ore şi nu a fost lipsită de emoţii pentru medici.

Fiind vorba de o premieră mondială, medicii clujeni le-au explicat părinţilor, încă de la început, că operaţia prezintă riscuri. Medicii clujeni spun că despărţirea organelor este uzuală în cazul transplantului de ficat sau plămân, dar nu s-a mai făcut niciodată în cazul rinichilor.
IMAGINI:

Observator

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close