Antena 3 CNN Actualitate Premieră pentru Europa de Est: Primul transplant de rinichi de la un cadavru, realizat la Cluj-Napoca

Premieră pentru Europa de Est: Primul transplant de rinichi de la un cadavru, realizat la Cluj-Napoca

Premieră pentru Europa de Est: Primul transplant de rinichi de la un cadavru, realizat la Cluj-Napoca
Sursa foto: Foto: napocanews.ro
08 Oct 2010   •   17:52

Primul transplant de rinichi de la un cadavru a fost realizat, la Cluj-Napoca, de o echipă condusă de profesorul Mihai Lucan, în premieră pentru Europa de Est, potrivit Mediafax.

Beneficiarul transplantului este Ilie Hotinceanu, în vârstă de 60 de ani, diagnosticat în 2007 cu insuficienţă renală. Anul trecut a început dializa, iar apoi s-a înscris pe lista de transplanturi la Institutul de Urologie din Cluj-Napoca.

"Ilie Hotinceanu este primul pacient care a beneficiat de un transplant de rinichi prelevat de la un cadavru. Până acum, această prelevare de organe se făcea exclusiv de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, care erau ţinuţi în viaţă de aparate", a declarat prodesorul Mihai Lucan.

Echipa de medici a clinicii a stabilit un nou record, în acest an realizându-se, la Cluj-Napoca, peste o sută de transplanturi.

Lucan a menţionat că astfel de transplanturi sunt rare chiar şi în ţările occidentale, iar pentru România este un mare pas înainte.

"Dacă în Marea Britanie intervenţiile de acest gen sunt obişnuite, în Germania sau Bulgaria astfel de operaţii nu se fac deocamdată", a mai spus profesorul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: medicina
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close