Antena 3 CNN Actualitate Premierul Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj pentru că a nu l-a repus în funcţie pe fostul prefect Györke Zoltán

Premierul Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj pentru că a nu l-a repus în funcţie pe fostul prefect Györke Zoltán

Tribunalul Cluj a dispus obligarea primului-ministru Ludovic Orban la suportarea unei amenzi pentru refuzul nejustificat de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă privind repunerea în funcție a fostului prefect al Clujului Györke Zoltán.

Premierul Ludovic Orban, amendat de Tribunalul Cluj pentru că a nu l-a repus în funcţie pe fostul prefect Györke Zoltán
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    12 Noi 2020   •   17:30

Fostul subprefect de Cluj, Györke Zoltán, a anunţat în 16 iulie că a câştigat procesul cu Guvernul şi va reveni în funcţie.

Györke Zoltán susţine că a trimis apoi, în luna august, și președintelui Klaus Iohannis un memoriu prin care l-a informat despre nerespectarea hotărârii judecătorești de către Guvernul României și l-a rugat să dispună măsurile necesare în vederea executării Deciziei civile, notează mediafax.

"Nu am primit răspuns cu privire la soluția adoptată. Așa cum rezultă din ultimul Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, România a fost considerată vinovată de încălcarea Convenției Europene a drepturilor omului pentru că statul nu s-a conformat hotărârilor judecătorești definitive. În consecință, România face obiectul unei supravegheri sporite din partea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei până la instituirea măsurilor necesare garantării executării hotărârilor judecătorești”, a mai spus Györke Zoltán.

La trei luni de la decizia instanţei, Guvernul nu a adoptat o prevedere legislativă de numire în funcţie a fostului suprefect

 Joi, Tribunalul Cluj a admis cererea fostului prefect al Clujului Györke Zoltán, care a obținut în instanță repunerea în funcție pe care Guvernul Orban a refuzat-o nejustificat.

„Instanța a stabilit aplicarea unei amenzi în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei de reintegrare a subsemnatului în funcţia de subprefect al judeţului Cluj, pentru refuzul de a pune în executare Sentința Civilă nr. 249 din 11.02.2020 rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj nr. 894 din 16.07.2020”, spune Györke Zoltán.

Subprefectul Clujului a fost demis de Guvernul Dăncilă

Gyorke Zoltan, fost subprefect de Cluj din partea PNL în perioada 2008-2009, a fost dat afară din funcţia de inspector guvernamental al Secretariatului General al Guvernului pe 31 iulie 2013, după ce acesta solicitase Guvernului condus de Victor Ponta să fie repus în funcţia de subprefect, care era vacantă.

Guvernul, folosindu-se de ordonanţa de urgenţă 77/2013, pentru reducerea numărului de posturi din administraţia locală, l-a dat însă afară din funcţia de inspector guvernamental pe Gyorke Zoltan. De altfel, OUG 77/2013 a fost ulterior, în 2014, declarată neconstituţională, notează monitoruldecluj

Gyorke Zoltan a câştigat în instanţă repunerea sa în funcţie, însă Guvernul României, prin Victor Ponta, a refuzat timp de mai bine de o lună să pună în aplicare decizia Curţii de Apel Cluj şi a atacat-o cu contestaţie în anulare. Gyorke l-a dat din nou în judecată pe Ponta, precum şi pe preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Jozsef Birtalan, pentru că au refuzat să aplice decizia instanţei.

 

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close