Antena 3 CNN Actualitate Preotul Visarion Alexa arată care este tehnica corectă a scufundării bebeluşului în apa din cristelniţă: ''Nici trei secunde nu durează''

Preotul Visarion Alexa arată care este tehnica corectă a scufundării bebeluşului în apa din cristelniţă: ''Nici trei secunde nu durează''

Este revoltă pe internet după moartea bebeluşului din Suceava care a înghiţit prea multă apă la botez. Părinţii cer printr-o petiţie, ca Biserica Ortodoxă Română să modifice ritualul creştinării, astfel încât bebeluşii să nu fie puşi în pericol. În acest context, preotul Visarion Alexa explică faptul că tehnica scufundării copilului în apa din cristelniţă este una strictă, care nu ar trebui să conducă la tragedii.

Preotul Visarion Alexa arată care este tehnica corectă a scufundării bebeluşului în apa din cristelniţă: ''Nici trei secunde nu durează''
de Georgiana Adam    |    01 Feb 2021   •   23:15

În anii terminali ai Facultăţii de Teologie, viitorii preoţi sunt instruiţi în tehnica scufundării de trei ori a bebeluşilor în apa din cristelniţă, totul pentru a evita o tragedie, precum cea a bebeluşului din Suceava. Micuţul a murit după ce a înghiţit multă apă în timpul botezului. 

''În momentul acesta, eu introduc puţin picioruşele copilaşului în apă, cu scopul de a se obişnui cu apa şi încerc să simt respiraţia copilaşului'', explică părintele.

Preotul trebuie să aibă grijă să nu intre apa în gura şi nasul bebeluşului.

Visarion Alexa, despre scufundarea bebeluşului în cristelniţă ''Nici trei secunde nu durează''

''Voi acoperi gura şi nasul, fără să presez, doar în aşa fel încât să opresc intrarea apei în gură şi în nas şi se produce botezul. Se botează robul lui Dumnezeu, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Copilul iese. Nici trei secunde nu durează'', adaugă Visarion Alexe.

Părinții sunt încurajați să discute orice temere cu preotul, dar și eventualele probleme de sănătate ale bebelușului.

''Sunt amănunte pe care preotul trebuie să le cunoască şj în momentul în care preotul le cunoaşte adoptă o metodă prin care nu forţează deloc copilul, nici mărcar în imersia sub apă'', precizează preotul Visarion Aexa.

În cazul bebeluşilor născuţi prematur, precum cel de o lună şi jumătate care a pierit după ce a fost creştinat, procedura botezului poate fi diferită.

''În momentul în care am ajuns deasupra apei, sprijinim copilul şi putem face lucrul acesta. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Acesta este botezul. Sau, dacă situaţia este şi mai gravă, nu poate fi copilul scos din scutece, din faşă, se poate pur şi simplu, doar prin atingerea capului, în numele Sfintei Treimi, cu apă. Atât'', explică preotul.

Udarea simbolică a capului bebeluşului în apa din cristelniţă ar trebui să fie regula şi nu excepţia. O spun miile de părinţi care au semnat deja o petiţie prin care cer ca Biserica Ortodoxă să modifice ritualul botezului pentru a nu îi pune în pericol pe micuţi.

Părinţii acuză preotul

Părinţii acuză preotul că nu ar fi ţinut cont că micuţul plângea în acele momente şi l-a băgat de trei ori în apă. Medicii spun că bebeluşul ar fi înghiţit multă apă. 

Incidentul a avut loc duminică, la Suceava, chiar la slujba de botez. Bebeluşul a fost resuscitat chiar în biserică, după ce a fost scufundat de preot în cristelniţă. Copilul a fost readus la viaţă, însă starea sa era foarte gravă.

Micuţul a fost internat la Terapie intensivă toată noaptea, a fost ventilat mecanic, însă luni dimineaţă, în jurul orei 6, a fost constatat decesul.

Petiţie online pentru schimbarea ritualului de botez

Reprezentanții Declic au făcut o petiție după această tragedie, în care cer Bisericii Ortodoxe Române să schimbe ritualul botezului prin care bebeluşul se scufundă de trei ori în cristelniță.

"Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, este solicitarea Declic către Biserica Ortodoxă Română, după ce un copil a murit în timpul botezului.

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!", spun cei de la Declic.

Potrivit lor, ritualul botezului se poate face prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu "cu smuceli și chiar brutalitate".

 

×
Subiecte în articol: bebelus botez Visarion Alexa preot tehnica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close