Antena 3 CNN Actualitate Ce scrie presa internațională despre alegerile locale din România: Liberalii sunt disperați...

Ce scrie presa internațională despre alegerile locale din România: Liberalii sunt disperați...

Presa internațională apreciază că rezultatul scrutinului local de duminică va influența intențiile de vot în perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie.

Ce scrie presa internațională despre alegerile locale din România: Liberalii sunt disperați...
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Sep 2020   •   14:15

Bloomberg: Guvernul minoritar l-a alungat pe primarul opoziției

Guvernul minoritar de la București l-a "îndepărtat" pe primarul general susținut de opoziția parlamentară (n.r., PSD) și primește, astfel, un impuls în perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie, unde liberalii speră să câștige controlul Legislativului, scrie Bloomberg.

Activistul și matematicianul Nicușor Dan a învins-o pe Gabriela Firea, primarul în funcție, în urma scrutinului de duminică. 

Dan a mizat pe o platformă anti-corupție și a câștigat în condițiile unei participări mai bune a alegătorilor la vot, comparativ cu precedentul scrutin local, în ciuda pandemiei de Covid, ale cărei consecințe plasează România pe primul loc la decese între țările Europei de Est.

El și-a exprimat speranța că alianța dintre PNL și USR, care l-a susținut pentru Primărie, va guverna în următorii 4 ani.

Acum, liberalii, care susțin că au câștigat pentru prima dată în 30 de ani mai multe mandate locale decât opoziția social-democrată, "sunt disperați" să își securizeze o majoritate legislativă care să le permită să guverneze mai eficient în cea gravă criză prin care trece țara de la căderea comunismului, în condițiile în care bugetul era supus la presiuni mari încă dinainte să lovească pandemia de coronavirus.

În același timp, social-democrații încearcă să-și pregătească revenirea, pe baza unor "măsuri populiste, precum creșterea cu 40% a pensiilor", consemnează Bloomberg.

POLITICO: Un matematician care luptă împotriva ansamblurilor rezidențiale pe spații verzi este noul primar din București

Publicația reține comentariul învingătorului, care a spus că "victoria de duminică reprezintă renașterea Bucureștiului", și amintește că Nicușor Dan este la a treia tentativă - și prima reușită - de a-și trece în cont Primăria Generală.

În condițiile în care - pe fondul pandemiei - rata de participare a fost de 44% la nivel național și de 37% în București, alegerile locale au fost privite de către partidele politice drept "cruciale" înaintea scrutinului legislativ din 6 decembrie.

POLITICO îl citează pe Ludovic Orban, președintele PNL și șeful Guvernului, care invocă "victoria categorică" a PNL asupra PSD, "prima dată în 30 de ani".

Totuși, remarcă publicația, realitatea cifrelor, cel puțin la nivel de București, arată o altă ierarhie, cu PSD și USR întrunind procentaje similare, de aproximativ 33-34 % la mandatele în Consiliul Municipal, în timp ce liberalii, cu 17%, se află mult în urma acestor două formațiuni.

POLITICO mai remarcă și șocantul caz de la Deveselu, unde cetățenii comunei s-au dus să-l voteze pe candidatul mort de COVID pe motiv că "a fost un primar bun".

EURACTIV: Localele, preambul pentru alegerile parlamentare

Publicația consemnează rezultatul anunțat de Ludovic Orban, conform căruia PNL ar fi obținut conducerea a circa 1500 primării, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate dintre toate mandatele de primar.

El mai afirmă că PNL a obținut, de asemenea, jumătate din Consiliile Județene.

"I-am bătut clar pe social-democrați, pentru prima dată în cei 30 de ani de la căderea comunismului" a punctat el, în situația în care PSD a pierdut nu doar Primăria Generală ci și cele mai multe dintre primăriile de sector, pe care le câștigase în 2016.

Și această publicație apreciază că localele au reprezentat un test pentru guvernul minoritar al lui Orban înaintea alegerilor din decembrie.

×
Subiecte în articol: Bloomberg Politico
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close