Antena 3 CNN Actualitate Preţul de vânzare al Cupru Min, de 70 de ori mai mic decât cel real. Afacerea din care România iese pierzătoare

Preţul de vânzare al Cupru Min, de 70 de ori mai mic decât cel real. Afacerea din care România iese pierzătoare

Preţul de vânzare al Cupru Min, de 70 de ori mai mic decât cel real. Afacerea din care România iese pierzătoare
Sursa foto: Foto: business24.ro
de O.P.    |    06 Apr 2012   •   06:09
Zeci de oameni s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de modul în care a fost privatizată compania Cuprumin. Aceştia acuză că vânzarea dezavantajează statul şi provoacă pagube importante economiei naţionale. Autorităţile spun, însă, că privatizarea Cuprumin era necesară.

De altfel, astăzi va fi semnat contractul de vânzare a societăţii către firma canadiană Roman Copper. Prevederile acordului vor fi facute publice saptamana viitoare.

Protestatarii consideră că preţul de vânzare al companiei Cuprumin este extrem de mic în comparaţie cu resursele de subsol, a căror valoare este estimată la 13-14 miliarde euro.

În ciuda protestelor, autorităţile spun despre Cuprumin că este o companie neprofitabilă. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu consideră că o investiţie din partea statului pentru revitalizarea Cuprumin ar fi creat un deficit enorm

Patrimoniul Cupru Min pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei a fost evaluat de către o firmă cu sediul într-un apartament din judeţul Alba, pe baza unor date culese în 2008 şi actualizate în 2010.

Firma a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător. Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei.




×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii!
x close