Antena 3 CNN Actualitate Primarii din România, complet dezinteresaţi de fondurile UE pentru refacerea canalizărilor

Primarii din România, complet dezinteresaţi de fondurile UE pentru refacerea canalizărilor

Primarii din România, complet dezinteresaţi de fondurile UE pentru refacerea canalizărilor
22 Noi 2010   •   22:00

Toaleta din fundul curţii ar putea, în sfârşit, să devină istorie! Există bani europeni pentru asta. Câteva sute de milioane de euro. Numai că nu prea avem primari care să-i administreze. Licitaţiile greoaie şi dezinteresul la nivel local au făcut ca şi în 2010 oamenii să trăiască în România ca acum câteva sute de ani. 

Comuna Pantelimon - judeţul Ilfov. La câţiva kilometri de Bucureşti, capitala europeană, locuiesc zeci de familii ca în Evul Mediu. Oamenii se alimentează cu apă de la fântâni, ca pe vremea bunicilor. De canalizare abia au auzit de un an de zile.

De voie de nevoie, oamenii s-au obişnuit să se descurce şi fără apă curentă. Merg în curte şi cară apă cu găleţile. Nu e o situaţie izolată. În 2008, 12% din populaţia României nu avea apă curentă şi nici canalizare.

Lucrurile s-ar putea schimba în viitor. Ministerul mediului a anunţat astăzi că fabuloasa sumă de 550 de milioane de euro, bani europeni unul şi unul, poate fi investită în sisteme de apă şi canalizare. Mai e nevoie doar de mână de lucru. Aici lucrurile devin mai complicate.

Lucrările la reţeaua de apă şi canal vor începe la sfârşitul acestui an. Autorităţile promit că până în 2015, toţi locuitorii din judeţele Alba, Brăila, Ilfov şi din regiunea Constanţa-Ialomiţa se vor putea bucura de sisteme de apă şi canalizare.


Uniunea Europeană oferă bani pentru canalizări, însă primarii nu sunt interesaţi


×
Subiecte în articol: fonduri UE primari
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close