Antena 3 CNN Actualitate Procurorii acuzaţi în 2007 de fraudarea examenului INM, condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare

Procurorii acuzaţi în 2007 de fraudarea examenului INM, condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare

Procurorii acuzaţi în 2007 de fraudarea examenului INM, condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare
Sursa foto: Foto: procuratura.md
02 Mar 2012   •   14:02

Doi procurori au fost condamnaţi la închisoare în dosarul privind examenul fraudat la promovarea în magistratură. Magistraţii Eugen Cojocaru şi Gheorghe Dumitru au fost condamnaţi, vineri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, permiterea accesului unor persoane la informaţii nedestinate publicităţii, respectiv cumpărare de influenţă.

În dosar au mai fost condamnate alte 3 persoane: judecătorul la Tribunalul Vâlcea Gheorghe Cerbeanu, fostul procuror general adjunct al României Gabriela Ghiţă şi procurorul Sterian Guli, care au primit pedepse cuprinse între doi şi doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

Judecătorii au decis confiscarea sumei de 15.000 de euro de la procurorul Eugen Cojocaru, menţinând astfel sechestrul asigurător pus pe această sumă de procurorii anticorupţie în 2008.
   
Fiecare dintre aceştia trebuie să plătească 10.000 de lei cheltuieli judicare către stat.
   
Decizia poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Bucur mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky), pentru ca acesta, prin influenţa pretinsă asupra unor magistraţi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să-i determine să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcţia de conducere vizată.
   
În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.
   
De asemenea, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru promovarea în funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru a obţinut de la Gabriela Ghiţă o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaţilor ce urma să se desfăşoare în 25 noiembrie 2007.
   
Potrivit DNA, Gabriela Ghiţă ar fi pus la dispoziţia lui Eugen Cojocaru informaţii strict confidenţiale, conţinând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze lui Sterian Guli. În această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcţia respectivă, care nu a avut "şansa" să beneficieze de un astfel de ajutor, potrivit procurorilor.
   
La finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
   
La scurt timp după anunţarea rezultatului concursului, informaţii despre fraudarea acestuia au ieşit la iveală.

Citeşte şi:


DNA extinde ancheta în cazul fraudării concursului pentru şefia Parchetelor

DNA a cerut reţinerea a doi procurori învinuiţi de fraudarea examenului INM

Procurorii implicaţi în fraudarea examenului la INM vor fi cercetaţi în libertate






×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close