Antena 3 CNN Actualitate Produsele tradiţionale româneşti, prea scumpe pentru buzunarul românilor

Produsele tradiţionale româneşti, prea scumpe pentru buzunarul românilor

Produsele tradiţionale româneşti, prea scumpe pentru buzunarul românilor
de N.B.    |    20 Oct 2012   •   22:54

Produsele tradiţionale, făcute după reţete moştenite de sute de ani, îşi găsesc tot mai greu clienţii. Sunt bune, sănătoase, dar preţurile sunt mult prea mari pentru românii de rând.

Un este producător vestit în zona Bran îşii pregateşte bucatele dupa reţete speciale, moştenite de la părinţi. Are certificat de atestare tradiţională pentru toata producţia, prepară cu suflet fiecare bucată în parte, aşa că nu-l lasa inima sa-şi dea marfa la samsari.

Ce e bun, însă,  e şi scump. Un kilogram de telemea costa 24 de lei, iar cascavalul şi branza de burduf se vând cu aproape 30 de lei. Aceleaşi preţuri sunt şi în Capitala, chiar dacă producatorii străbat sute de kilometri ca să ajuga la clienţii lor.

Însa printre producatorii autentici din pieţe îşi fac loc şi intermediarii. La ei, preţurile sunt şi mai mari. În plin sezon pastrama tradiţionala de oaie se vinde cu pâna la 40 de lei kilogramul. Cam tot atât costă şi un kilogram de cârnaţi, iar fleica de carne afumată, aproape 50 de lei.

Mulţi clienţi doar privesc vitrinele pline cu bunataţi de casa. Un român care câştiga salariu minim pe economie trebuie sa muncească aproape doua zile pentru un kilogram de pastramă de oaie.


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close