Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

Prof. dr. Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, trage un semnal de alarmă referitor la creșterea accentuată a numărului cazurilor noi de infectare cu Covid-19. El spune că, din punct de vedere al incidenței cumulative, România este pe locul 3 în UE, după Suedia și Portugalia și atrage atenția asupra respectării măsurilor de prevenție.

Prof. dr. Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Tudorache    |    22 Iun 2020   •   18:45

Prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat luni, în cadrul emisiunii Ediție Specială, că trasmiterea comunitară în România a infecției cu Covid-19 este deosebit de accentuată.

”Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. Dw exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial.”, a spus profesorul Rafila.

Prof. dr. Alexandru Rafila contrazice ipoteză conform căreia epidemia Covid-19 este în scădere

”Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens.”, a declarat reprezentantul OMS în România.

Covid-19. Transmitere comunitară accentuată

”Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme.”, mai spune profesorul Alexandru Rafila.

România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

Incidența cumulată la nivelul UE este de 13 cazuri la un milion de locuitori, iar România este la 17. Doar Suedia și Portugalia au o incidență cumulată mai mare, iar în cazul lor izolarea de 14 zile este obligatorie la întoarcerea din orice țară. Italia a învins pandemia și acum are 5 cazuri la un milion de locuitori, conform profesorului Rafila. Acest lucru ar putea afecta călătoriile românilor în statele europene.

Prof. dr. Alexandru Rafila a atras de asemenea atenția în legătură cu faptul că numărul cazurilor noi este mai mare decât cel al pacienților vindecați, ceea ce ar putea duce la aglomerarea spitalelor. ”Trebuie să ne uităm la câtiva indicatori: primul ar fi numărul de persoane din secțiile de terapie intensivă. Este important și numărul de cazuri externate care este mai mic decât numărul persoanelor care se îmbolnăvesc, iar asta a dus la o creștere. În parametrii aceștia, sistemul medical poate cădea, mai ales dacă creșterea înregistrează creșteri mai ridicate decât este în prezent.”, previne Alexandru Rafila.

”A fost nevoie de trei luni pentru ca primul milion de cazuri să fie semnalate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în doar opt zile. Stim că pandemiea este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, soială și în numeroase țări, politică. Efectele ei se vor face simțite timp de decenii.”, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Întregul interviu cu profesorul Rafila poate fi văzut în materialul video de mai jos.

Prof. dr. Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

×
Subiecte în articol: România
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close