Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Aurul României. O inițiativă populistă și periculoasă

Radu Tudor: Aurul României. O inițiativă populistă și periculoasă

Radu Tudor: Aurul României. O inițiativă populistă și periculoasă
Sursa foto: Foto: pixabay.com
28 Feb 2019   •   09:17

Vad o stire si am impresia ca tot ce am citit de-a lungul timpului despre istoria unei tari, momentele grele prin care a trecut, logica unor plasamente istorice dispare intr-o clipa, scrie Radu Tudor pe blog.

Faptul ca doi lideri ai partidului de guvernamant vor “sa aduca in tara tot aurul BNR” mi se pare o initiativa de_a dreptul hazardata. E populism 100%. Evident ca vor sari coruri intregi de ignoranti caragialeni : “Cum domnule, aurul tarii e la straini?! Mama lor de imperialisti anglo-americani ! Suntem suverani ! “

Citește și: Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus un proiect de lege care prevede că depozitele în aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5%

Revenind la ratiune, rezerva de aur a BNR este plasata in locuri foarte singure. Ca in caz de Doamne fereste, sa avem undeva un plasament strategic, ca tara. Sa nu alergam cu el prin carute pe la Tismana, cum a facut disperat Antonescu la vreme de razboi. 

Toate bancile centrale isi plaseaza intre ele avutia strategica, intr-o retea ce functioneaza de secole. Banca Angliei e una din cele mai vechi si respectabile din lume. Bancile centrale nu functioneaza dupa regulile celor comerciala. Ele au o ratiune de stat, dar si o responsabilitate in echilibre transnationale. Exista garantii supreme, sunt legaturi de plasamente reciproce. 

Cand Polonia a fost invadata in anii’30, prin Romania a trecut aurul polonez menit sa salveze o natie atat de mandra. Daca ramanea pe teritoriul ei, toata cantitatea era jefuita. 

Au circulat in ultima “pe net” perioada tot soiul de traznai subculturale despre aurul Romaniei, despre BNR. Eu sper ca nu astfel de bazaconii eurasianiste infioratoare stau la baza acestei initiative legislative…

Ar mai fi multe argumente economice si istorice care sa opreasca aceasta initiativa legislativa extrem de nefericita. Tine de lecturi, de educatie, de cultura generala si de increderea acordata bancii tale centrale, o institutie care de peste 100 de ani stie mai bine decat politicieni ce sa faca si cum sa plaseze rezervele strategice. 

Aurul Romaniei nu este o punga cu ghiuluri si lantisoare. Ele este acumularea de ani si ani al unui stat, care, inteligent a decis de-a lungul timpului, sa nu-si tina toate ouale intr-un singur cos.

×

News Hour with CNN

În cazul unui atac aerian, bucureștenii se află într-un real pericol | Situaţia buncărelor din România

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close