Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Dezvăluiri despre crima organizată din Europa

Radu Tudor: Dezvăluiri despre crima organizată din Europa

Radu Tudor: Dezvăluiri despre crima organizată din Europa
Sursa foto: foto: captura Antena 3
10 Dec 2018   •   18:34

Crima organizată este foarte activă în Europa, grupările mafiote generând venituri de peste 100 de miliarde de euro anual. Iată o listă cu cele mai importante grupări criminale din Europa, scrie Radu Tudor pe blog.

Potrivit Uniunii Europene, ar exista cam 5.000 de rețele de crimă organizată care ar opera în toate cele 28 de state membre — iar ele au un efect semnificativ asupra economiei blocului comunitar. Un raport din 2016 publicat de Joint Research Centre on Transnational Crime (Transcrime), cu sediul în Italia, a indicat că activitățile ilicite ale acestor grupări generează venituri anuale de 110 miliarde de euro, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut al UE.

Cea mai mare parte din această sumă (28 de miliarde de euro anual) vine din comerțul cu droguri, deși fraudele fiscale, în special cu TVA, devin o sursă tot mai importantă de venit pentru organizațiile criminale, susține Transcrime. Alte activități ilegale majore sunt traficul cu ființe umane (pentru prostituție și alte genuri de exploatare), falsificările de produse și traficul ilegal cu tutun și arme. O mare parte din bani este spălată prin afaceri legale, mai ales în sudul Italiei, unde crima organizată are cele mai adânci rădăcini, dar și în porturile-cheie ale Europei și în zonele de frontieră.

Mafia italiană

Cele mai mari rețele mafiote italiene sunt ‘ndrangheta, din regiunea Calabria; Camorra, din Campania; și Cosa Nostra, din Sicilia. ‘ndrangheta, una din cele mai bogate și puternice organizații criminale din lume, a fost vizată de raiduri ale poliției desfășurate pe 5 decembrie în mai multe țări: Italia, Germania, Olanda; Spania și Belgia. Organizația este activă de asemenea în America de Nord și în America de Sud.

Toate aceste rețele mafiote sunt formate din mai multe familii, care controlează surse vaste de venit: în 2007, agențiile italiene responsabile cu combaterea crimei organizate au estimat că doar ‘ndrangheta a generat venituri de până la 40 de miliarde de euro, deși o mare parte din bani a venit din investiții în afaceri legale, printre care construcții și restaurante. Mafia este bănuită că ar avea influență puternică asupra administrațiilor regionale din Italia. Urmărirea penală a mafioților s-a dovedit adesea dificilă, din cauza influenței familiilor în tribunalele locale și a faptului că judecătorii cei mai competenți evită adesea să lucreze în zonele controlate de Mafia.

Grupările turceşti

Rețelele din Turcia sunt active în toată Europa, mai ales în țările cu o diasporă turcă importantă, precum Germania, Olanda sau Marea Britanie. Grupările sunt implicate serios în traficul de droguri, mai ales de heroină, o zonă de interes care le leagă de rețelele criminale din Bulgaria. Alte afaceri mai sunt pariurile ilegale, prostituția, traficul de persoane și extorcările.

O familie turco-cipriotă cu implicare majoră în crima organizată este familia Arif, care s-a mutat în mediul infracțional din Londra, după dispariția unor grupări ca the Firm, condusă de gemenii Kray, în anii 60.

Clanurile din Germania

Mai multe grupări s-au format din rândul comunităților arabe din Germania, printre care unele create de refugiați palestinieni și libanezi, veniți în anii 80. Cele mai cunoscute familii sunt în Berlin, Bremen, Renania de Nord-Vestfalia și Saxonia Inferioară și poartă următoarele nume: Abou-Chaker, Al-Zein, Remmo și Miri. Poliția germană spune că pe teritoriul Republicii Federale ar activa cam 50 de astfel de familii implicate în activități infracționale.

Aceste clanuri ar avea mii de membri fiecare și s-ar ocupa mai ales cu trafic de droguri, prostituție, jafuri și colectarea de taxe de protecție. Unele jafuri sunt spectaculoase, cum a fost furtul unei mari monede canadiene de aur dintr-un muzeu. Un asasinat legat de aceste clanuri a avut loc recent la Berlin și a fost amplu mediatizat. Unele din aceste clanuri au legături cu lumea divertismentului.

Bandele albaneze

Rețele criminale provenind din Albania se găsesc în Europa, America de Nord, America de Sud și Australia, active în traficul de droguri, de arme și de persoane — sau de organe. Se bănuiește că ar exista 15 astfel de familii mafiote doar în Albania și mai multe în comunitățile albaneze din străinătate.

Grupările albaneze sunt considerate foarte “tradiționale”, bazate puternic pe familie, onoare și loialitate. Ele sunt formate adesea din mii de persoane, răspândite în lumea întreagă.

Reţelele ruseşti

Grupările originare din Rusia ar fi mult mai descentralizate decât celelalte. Ele joacă un rol major în traficul cu heroină din Afganistan. Cam 12% din totalul mondial de heroină ar ajunge în Rusia.

Doar o astfel de grupare rusească ar fi activă în Germania: este vorba de Samarovskaya Gruppa, care operează mai ales la Berlin și Köln. Ea ar fi organizată în celule, pe modelul grupărilor teroriste. Liderul ar fi Leonid Zamarov, arestat în Berlin în 2013. În timpul raidurilor efectuate de unitățile anti-tero germane, au fost găsite arme grele, grenade, pistoale și inclusiv o mină Claymore.

Hells Angels, Bandidos

Grupările criminale ale motocilciștilor sau “rockerilor”, precum Hells Angels, sunt active în Germania cel puțin începând cu anii 70. Ele nu se consideră oficial organizații criminale, dar mulți dintre membrii lor sunt implicați în prostituție și traficul de droguri și arme. Hells Angels și Bandidos au fost de multe ori implicate în conflicte sângeroase unii împotriva celorlalți.

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close