Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, măsuri speciale pentru limitarea răspândirii coronavirusului: 4.000 de euro amendă pentru cei care nu respectă regulile LIVE TEXT și VIDEO

Raed Arafat, măsuri speciale pentru limitarea răspândirii coronavirusului: 4.000 de euro amendă pentru cei care nu respectă regulile LIVE TEXT și VIDEO

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, susțin o declarație de presă, la sediul MAI, începând cu ora 11, legată de situația provocată de coronavirus.

Raed Arafat, măsuri speciale pentru limitarea răspândirii coronavirusului: 4.000 de euro amendă pentru cei care nu respectă regulile LIVE TEXT și VIDEO
11 Mar 2020   •   11:02

Declarații live Raed Arafat:

Ieri, la sediul MAI  a avut loc o ședință privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. S-a aprobat o procedură prin care, pentru simplificare, după adoptarea hotărârii grupului, aceasta se trimite la toți membrii comitetului, se lasă un număr de ore pentru consultare. Dacă nu sunt comentarii, se consideră adoptată. Ieri a fost introdusă această hotărâre în procedură și astăzi dimineață se consideră că e adoptată de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Ce prevede hotărârea:

-suspendarea temporară pentru o perioadă de șase luni a distribuției medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenție și tratarea infecției cu COVID-19 în afara teritorului României.

-recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului București și a municipiilor reședință de județ, începând de pe 12 martie până pe 31 martie.

-pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie.

-restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfășoară într-un spațiu închis. Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber, acest lucru se poate face. Dar în interior, maximum 100 de persoane.

-sistarea activităților cu public pentru muzee. Măsura e valabilă până pe 31 martie.

-recomandarea suspendării activității didactice în învățământul superior până pe 31 martie.

-fluidizarea circulației rutiere

Noaptea trecută a fost constituită o ceulă de criză la MAI. A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale și s-au evaluat epidemiologic toți cetățenii veniți din zone cu focare de infecție.

Poliția de Frontieră urmărește toate cursele. Persoanele care sosesc în România nu pot ascunde punctele de plecare. Au încercat să ne inducă în eroare. Apelăm la responsabilitatea lor. Pun în risc chiar pe părinții și bunicii lor. E bine să colaboreze cu autoritățile.

Declarații Nelu Tătaru:

-În acest moment, MS poate confirma 31 de persoane cu coronavirus din 1200 de teste. În acest moment la Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, București, Craiova sunt centre unde se pot face aceste testări. Nu ducem lipsuri nici de kit-uri, nici de profesioniști.

-Începe un triaj la nivelul fiecărui spital. Rugăm pacienții să fie calmi și îi îndemnăm la un triaj cât mai corect.

-Le mulțumesc celor care au înțeles mesajul și stau în izolare.

-În primele două scenarii ne-am axat pe prevenție. Aceste două scenarii încep să se extindă

-Țin să menționez că s-a decis extinderea zonelor roșii în Franța și Madrid și zonele galbene la tot ce înseamnă restul de Franța, Germania și Spania. Vor fi introduși în izolare la domiciliu cei care se întorc din aceste zone.

-În planul MS se mai află și reglementări ce țin de echipamentele de protecție. Avem în timp real stocurile aflate la spitalele județene. Stocuri pentru medicamente, pentru echipamentele de protecție. S-a reluat producția de materii prime din China.

-Testele pentru coronavirus sunt susținute financiar de MS. Sunt mai mulți producători.

-Țin să menționez că nu există nicio demisie a vreunui medic epidemiolog. E un fake news. Nu e niciun coleg care să se fi plâns de situația că muncește prea mult. Vom aduce mai multe cadre medicale de acasă pe un program mai scurt

-Am primit sprijin de la celelalte ministere cărora le mulțumim

-Rămân de bază măsurile de precauție. E bine să recomandăm aglomerațiile, să respectăm aceleași măsuri ca la gripă. Ține doar de noi să trecem ușor peste situația creată.

Arafat:

-Referitor la Spitalul Gerota, astăzi a fost introdus în carantină. Pacienții vor fi îngrijiți în continuare. Au fost mulți testați pozitiv, de aceea luăm această decizie. Ancheta epidemiologică continuă

-S-a vorbit de amenzi. Amenda în euro e 4.000 de euro. Dacă persoana iese de mai multe ori și e prinsă, amenda se dă de mai multe ori. Ieri au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita măsura carantinei. Nu am acceptat nicio excepție. Nu pentru că suntem răi, dar dacă acceptăm o excepție, înseamnă că asta devine regulă. Îi rugăm pe cei care vin că nu putem face excepție.

-Tot un lucru pe care l-am menționat ieri e tentativa de a organiza cluburi de vacanțe copiilor care au liber de la școală. E o soluție pe care au găsit-o unii. Înseamnă că măsura luată la școli nu are efect. Rugămintea pentru părinți e să evite astfel de zone. Dacă trimit copiii în comunitate cu alți copii e ca și cum măsura școlilor a fost luată degeaba.

Întrebări:

-Măsura interzicerii adunărilor de peste 100 de persoane se referă și la centre comerciale?

Arafat: Nu. Ce am spus cu spațiile închise de 100 de persoane nu include mall-urile, supermarketurile. Dar includ cinematografele. Mall-urile nu sunt afectate la acest moment. Sunt afectate teatrele, opera.

-Cine intră în carantină?

Arafat: Cei veniți din zonele cu cod roșu. Dacă spațiile de carantină nu sunt suficiente, s-ar putea să se constituie carantină și la domiciliu.

Până în momentul de față au fost confirmate 31 de cazuri de coronavirus în România. Ultimul caz este cel al unui bărbat de 42 de ani, din Iași, care s-a întors din Veneția pe data de 2 martie. În prezent, bărbatul este internat la Spitalul de Boli Infecțioase.

Din numărul total al celor confirmați, 6 persoane s-au vindecat. 487 de pacienți sunt în carantină, iar 11.684 sunt monitorizați la domiciliu.

 
×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close