Antena 3 CNN Actualitate RAPORT. Creştere ALARMANTĂ a numărului bolnavilor de SIDA în rândul consumatorilor de droguri

RAPORT. Creştere ALARMANTĂ a numărului bolnavilor de SIDA în rândul consumatorilor de droguri

RAPORT. Creştere ALARMANTĂ a numărului bolnavilor de SIDA în rândul consumatorilor de droguri
Sursa foto: Foto: thelawyermichigan.com
17 Noi 2013   •   15:16
Numărul bolnavilor de SIDA a crescut îngrijorător în ultimii ani în rândul consumatorilor de droguri. O relevă datele oficiale ale Guvernului incluse în Strategia naţională antidrog 2013-2016. Canabisul este cea mai căutată  substanţă pe teritoriul nostru, urmată de heroină şi amfetamine. 
 
Apariţia unui focar de infecţie HIV-SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România este cel mai alarmant aspect subliniat de autorităţi într-un raport oficial. 
 
Dacă în 2010, în România erau între 1 şi 6 consumatori de droguri infestaţi cu HIV, în 2012 numărul de cazuri a ajuns la 231. 
 
A crescut însă şi procentul de îmbolnăviri cu alte virusuri. Rata mare de îmbolnăvire este însă explicată de creşterea constantă a numărului de consumatori. Spre exemplu, dacă în urmă cu şase ani, în cifrele oficiale figurau peste 16.000 de consumatori în Bucureşti, în 2011 au fost raportate peste 19.000 de persoane. 
 
Un consum foarte mare de droguri s-a constatat în penitenciare. În perioada 2001-2010 s-a dublat numărul deţinuţilor care s-au declarat consumatori la încarcerare. Heroina ocupă primul loc în topul preferinţelor deţinuţilor cu o medie de peste 70%, urmată de canabis şi cocaină. 
 
Topul preferinţelor este însă altul la nivel naţional. Canabisul provenit din Spania este cea mai consumată substanţă pe teritoriul nostru, urmată de heroină şi amfetamine. 
 
România nu este ţară producătoare de droguri, dar se află pe traseul principal de acces în Europa. Drogurile sintetice precum amfetaminele provin din statele din Vestul Europei, îndeosebi din Olanda. 
 
Prin strategia naţională antidrog adoptată de Guvern în octombrie, autorităţile îşi propun să reducă semnificativ consumul şi dependenţa de droguri până în 2020. Scăderea cererii şi ofertei, informarea şi educarea elevilor, familiilor şi comunităţilor sunt deasemenea obiectivele Executivului.
 

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close