Antena 3 CNN Actualitate Românii care au probleme cu plata ratelor pot găsi sprijin la ANPC. Specialiştii oferă consiliere gratuită

Românii care au probleme cu plata ratelor pot găsi sprijin la ANPC. Specialiştii oferă consiliere gratuită

Românii care au probleme cu plata ratelor tot mai mari la bănci pot primi gratuit consiliere de la specialiştii din Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Românii care au probleme cu plata ratelor pot găsi sprijin la ANPC. Specialiştii oferă consiliere gratuită
Sursa foto: Pexels.com / Mikhail Nilov
de Silvia Preda    |    11 Aug 2022   •   21:25

Este vorba de cei cu credite sau alte datorii pe care nu mai reuşesc să le plătească.

"În contextul măririi dobânzilor bancare și interbancare și al creșterii inflației din ultima perioadă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul persoanelor fizice aflate în imposibilitate de plată.

Astfel, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii și nu le mai pot face față, pot apela la procedura specifică, de insolvență a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015", arată ANPC într-un comunicat de presă.

Prin procedura de insolvență a persoanelor fizice, este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi reeșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă 1 an.

Persoanele aflate în dificultate financiară pot găsi sprijin la ANPC, prin Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice

Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare, pot opta pentru procedura prin lichidare de active.

Persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă, pot beneficia de ștergerea datoriei, în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie.

Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvență din cadrul comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor.

×
Subiecte în articol: ANPC consiliere rate
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close