Antena 3 CNN Actualitate Reacția Palestinei privind intenţia Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim

Reacția Palestinei privind intenţia Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim

o_1cbhmu1hj6or1rmi1ib9532hl8.jpg
20 Apr 2018   •   17:22

Intenţia Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune care încalcă dreptul internaţional, deciziile Consiliului Europei şi contravine poziţiei statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian, consideră reprezentanţii Ambasadei Statului Palestina la Bucureşti. 

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Ambasada Statului Palestina la Bucureşti priveşte cu îngrijorare decizia Guvernului român de a adopta memorandumul cu privire la începerea procedurilor de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. 

''Considerăm că intenţia Guvernului României de a muta Ambasada României la Ierusalim reprezintă o acţiune care încalcă dreptul internaţional, deciziile Consiliului Europei şi contravine poziţiei statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian", a declarat ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Fuad Kokaly, citat în comunicat. 

Misiunea diplomatică face referire şi la reacţia şefului statului pe această temă. 

"Aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale la Bucureşti, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abţinerea în ce priveşte stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim", precizează ambasada. 

Mai mult, arată Ambasada Statului Palestina, "acţiunea Guvernului României pune în pericol interesul statului român, precum şi al cetăţenilor săi în lumea arabă şi musulmană". 

"Facem apel la instituţiile statului român să rămână pe poziţia de echilibru pe care a adoptat-o până acum şi să joace un rol constructiv în eforturile de pace dintre israelieni şi palestinieni, pace întemeiată pe soluţia celor două state, Palestina şi Israel, care să trăiască în pace şi securitate şi bună vecinătate", a mai spus Fuad Kokaly. 

Ambasada Statului Palestina la Bucureşti reaminteşte tuturor românilor că, după admiterea Palestinei ca stat non-membru observator, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, la 17 decembrie 2012, ca titulatura de "Statul Palestina" să fie adoptată de ONU în toată activitatea sa ulterioară, reafirmând prin aceasta existenţa legitimă a statului palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, conform Rezoluţiei 181 din 29 noiembrie 1947. 

"În acest context, salutăm apelul preşedintelui Klaus Iohannis la responsabilitate şi discernământ şi reiterăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi un protector responsabil al siguranţei naţionale a cetăţenilor săi", se mai arată în comunicat. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close