Antena 3 CNN Actualitate Regionalizarea bate pasul pe loc. Nimeni nu ştie dacă vor fi 8, 9, 12 sau mai multe regiuni de dezvoltare

Regionalizarea bate pasul pe loc. Nimeni nu ştie dacă vor fi 8, 9, 12 sau mai multe regiuni de dezvoltare

Regionalizarea bate pasul pe loc. Nimeni nu ştie dacă vor fi 8, 9, 12 sau mai multe regiuni de dezvoltare
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Aug 2013   •   10:38

Reorganizarea administrativ-teritorială bate pasul pe loc. Asta însă nu înseamnă că există un plan clar prin care s-ar face o asemenea reorganizare. Nimeni nu ştie dacă vor fi 8, 9, 12 sau mai multe regiuni. Până atunci actualele judeţe rămân de bază.

Discuţiile privind eficientizarea organizării administrative a României au început în anii 90', dar problema s-a pus cu adevărat din 2011, atunci când preşedintele Traian Băsescu a anunţat un plan.

El a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 de judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, aratând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Imediat a apărut o variantă susţinută de UDMR. Era propus un model cu 5 macroregiuni şi 16 regiuni, printre care una în care erau grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş.

Discuţia s-a stins odată cu schimbarea majorităţii parlamentare şi apropierea alegerilor locale şi parlamentare din 2012, DAR a fost reluată în forţă imediat după.

Noua Putere a reiterat importanţa reorganizării administrativ-teritorială, dar nu prea s-au înţeles asupra modelului de urmat.

PNL propunea un proces rapid pe baza actualelor regiuni de dezvoltare şi a şi lansat în dezbatere publică un proiect de lege criticat dur de parneterii social-democraţi.

PSD prin vicepremierul Liviu Dragnea a insistat pe un proiect bazat tot pe 8 regiuni dar cu o arhitectură complet nouă. Bucureştiul şi Ilfovul urmau să fie înglobate într-o regiune mai mare, iar Dobrogea să devină o regiune în sine.

În această etapă a intervenit preşedintele Traian Băsescu.  În opinia sa, USL-ul nu va face nici un fel de reorganizare administrativ-teritorială pentru că un asemene proces ar trebui început de la nivelul de jos în sus prin suprimarea primăriilor care nu se pot susţine.

Ultima variantă a fost prezentată chiar ieri de premierul Victor Ponta. El infirmă varianta cu 8 regiuni propusă de vicepremierul Liviu Dragnea pentru una cu 10-12 regiuni. Întreg procesul ar urma să aibă probabil lor anul viitor, dar numai după ce va avea loc validarea Constituţiei revizuite.

×
Subiecte în articol: regionalizare Liviu Dragnea Victor Ponta
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close