Antena 3 CNN Actualitate Reguli stricte pentru "circulația porcului". ANSVSA transmite românilor că riscă amenzi dacă nu le respectă

Reguli stricte pentru "circulația porcului". ANSVSA transmite românilor că riscă amenzi dacă nu le respectă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) îi avertizează pe români cu privire la consecințele transportului neconform al porcilor în această perioadă.

Reguli stricte pentru "circulația porcului". ANSVSA transmite românilor că riscă amenzi dacă nu le respectă
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Dec 2023   •   12:55

Reprezentanții instituției subliniază importanța respectării mai multor reguli pentru a preveni apariția unor noi focare de pestă porcină.

Legea permite să aduci acasă porcul crescut de bunici, în anumite condiţii: înainte de sacrificare, trebuie să anunţi medicul veterinar şi să îi ceri să facă analize. 

În baza rezultatelor, medicul vă va elibera documentele necesare transportului în siguranţă.

Citeşte şi: Crăciun cu porc de import. Doar 1 kilogram din 10 de carne provine de la porci româneşti

"Trebuie știut foarte bine, în acest moment în România este legea 122 și ordinul ANSVSA 130 care reglementează circulația porcului. Se face numai cu documentele însoțitoare și cu autovehicule care sunt, în general, înregistrate sanitar-veterinar pentru transportul porcilor.

Astfel, încercăm să limităm apariția unor focare noi de boală", spune Harabagiu Teodor, director DSVSA.

Cei care nu respectă regulile pentru transportul animalelor riscă să fie amendaţi. Şi vehiculul cu care transportă animalul poate fi confiscat de autorităţi, avertizează directorul DSVSA.

ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

Se pot comercializa porcii din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

×
Subiecte în articol: pesta porcina animale porci Crăciun
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close