Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 21 aprilie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 21 aprilie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 21 aprilie. Sfantul Ianuarie, Episcopul orasului Benevento din Italia, a primit mucenicia la anul 305, in timpul persecutiilor imparatului Maximian. Sfantul Mucenic Ianuarie a fost supus la numeroase chinuri suferind torturi de neimaginat, dar pe care el le-a indurat cu blandete, intarit fiind de harul Duhului Sfant.

Calendar ortodox 21 aprilie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
21 Apr 2020   •   00:30

Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfantul Ianuarie, atat in timpul vietii acestuia cat si dupa moartea sa. Fiind aruncat in foc, Sfantul Ianuarie,  "racorit de o roua nevazuta” , a stat in mijocul lui fara sa arda, inaltand cantari lui Dumnezeu. Vazand minunea, persecutorii au inceput sa-i sfasie carnea cu unghii de fier. Dupa aceasta, Sfantul Ianurie impreuna cu diaconul sau, Festus, si citetul Desiderie, au fost trimisi la Pozzuoli, in apropiere de Napoli, unde aveau sa fie inchisi in temnita. Tot aici, erau inchisi diaconii din Pozzuoli, Proclu si Sussos, impreuna cu alti doi crestini mireni, Eutihie si Acutius.

In ziua urmatoare, toti cei sapte mucenici au fost aruncati la animalele salbatice, dar acestea nu i-au vatamat. Intr-un sfarsit au fost cu totii ucisi prin taierea capului.

Crestinii din Napoli au luat trupurile mucenicilor in ascuns si le-au inmormantat cu cinste. Trupul Sfantului Mucenic Ianuarie l-au dus in Napoli ingropandu-l in biserica. Au fost consemnate numeroase minuni petrecute la mormantul Sfantului Ianuarie. Dintre acestea amintim minunea care s-a facut unei vaduve, al carei  fiu a inviat, dupa ce ea a luat icoana Sfantului Ianuarie si apoi a asezat-o pe trupul fiului ei mort.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei;

- Sfintei Mucenite Filipia;

- Sfintei Mucenite Alexandra, imparateasa;

- Sfantului Maximian, Patriarhul Constantinopolului;

- Sfantului Atanasie Sinaitul;

×
Subiecte în articol: Calendar ortodox 21 aprilie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close