Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce mănâncă, de fapt, măicuțele în Postul Paștelui! Secretul vechi de sute de ani

Ce mănâncă, de fapt, măicuțele în Postul Paștelui! Secretul vechi de sute de ani

Ce mănâncă, de fapt, măicuțele în Postul Paștelui! Secretul vechi de sute de ani
01 Apr 2017   •   19:17

Ai vrea sa tii post dar nu stii ce sa gatesti? Ia ca exemplu un meniu pentru o saptamana de post, recomandat de Maica Nectaria de la schitul Poiana Maicilor, din judetul Neamt. Este vorba de o saptamana obisnuita din Postul Mare, nu prima sau ultima saptamana, cand postul e mai aspru.

In acest meniu pentru o saptamana de post, de luni pana vineri, nu se foloseste deloc ulei. Maica Nectaria gateste cu ulei in Postul Mare doar sambata si duminica. La schitul Poiana Maicilor se mananca toata saptamana doar de doua ori pe zi. Este o randuiala respectata in acest lacas, dar exista si manastiri unde se ia in plus o gustare sau altele in care miercuri si vineri se mananca doar o data pe zi.

Cum se gateste si se ia masa la manastire

De obicei, mancarea se pune in boluri mari in mijlocul mesei si fiecare se serveste cat vrea. Totusi, masa dureaza doar vreo 10-15 minute. Se face o rugaciune, dupa care staretul sau stareta suna dintr-un clopotel si incepe masa. In timp ce mananca, nimeni nu vorbeste si asculta un frate sau o sora care citeste dintr-o carte de folos pentru suflet. La sfarsit, se suna din nou din clopotel, ceea ce marcheaza sfarsitul mesei. Toata lumea se ridica si face rugaciunea de multumire.


Se spune ca mancarea este mai gustoasa la manastire si pentru ca maicile sau calugarii care o prepara se roaga in timp ce gatesc. De obicei, repeta in timp ce lucreaza rugaciunea lui Iisus: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa”.

Continuarea, pe BZI:ro.

×
Subiecte în articol: post
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close