Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Puţini credincioşi ştiu asta

Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Puţini credincioşi ştiu asta

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:50 15 Apr 2025 Modificat la 16:52 15 Apr 2025
cum se trece corect pe sub masa vinerea mare
Cum se trece corect pe sub masă în Vinerea Mare. Puţini credincioşi ştiu asta Sursa foto: Doxologia.ro

În Vinerea Mare, după slujba Ceasurilor Împărătești, bisericile ortodoxe din întreaga țară se umplu de credincioși care participă la una dintre cele mai emoționante rânduieli ale Săptămânii Patimilor: Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Momentul central al slujbei este trecerea pe sub masă, un gest profund simbolic, legat de moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos, scrie creștinortodox.ro. Din nefericire, puțini credincioși știu cum se trece corect pe sub masă. 

Ce este Sfântul Epitaf

Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plasceniţa este o pânză de in sau de mătase pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului.

În Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârşeşte după slujba Ceasurilor împărăteşti, slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf.

Potrivit tradiţiei, creştinii ortodocşi sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf, apoi trec pe sub masa pe care este aşezat.

Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului.

Totodată, în cadrul slujbei atât preoţii, cât şi credincioşii poartă în procesiune Sfântul Epitaf în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Mântuitorului.

După încheierea acestei procesiuni, Sfântul Epitaf este dus în Sfântul Altar, fiind apoi aşezat pe Sfânta Masă.

Cum se trece corect pe sub Sfântul Epitaf, Sfântul Aer sau Plascenița în Vinerea Mare

Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro.

De câte ori se trece pe sub masă?

Tradiția trecerii pe sub masă – care simbolizează mormântul Domnului – variază de la o comunitate la alta. Unii credincioși aleg să treacă o singură dată, subliniind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, în timp ce alții trec de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a stat în mormânt.

Nu există un canon strict care să impună o variantă sau alta. Important este ca gestul să fie făcut cu smerenie și credință, cu înțelegerea profundă că, astfel, creștinul participă în mod simbolic la moartea și punerea în mormânt a Domnului, pregătindu-se sufletește pentru bucuria Învierii.

La ce oră se trece pe sub masă în Vinerea Mare

Trecerea pe sub masă are loc în cadrul Vecerniei scoaterii Sfântului Epitaf, slujbă ce urmează imediat după Ceasurile Împărătești, în dimineața Vinerii Mari. 

După ce credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce așezate pe Epitaf, ei se pleacă și trec pe sub masă, într-un gest care exprimă dorința de a urma calea lui Hristos până în moarte, pentru ca, în noaptea Învierii, să poată învia împreună cu El. Așasar, nu există o oră fixă pentru trecerea pe sub masă, aceasta depinzând de programul slujbei din fiecare biserică în parte. 

×
x close