Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron anunță că este pregătit să trimită trupe în România. Premierul Ciucă salută "dovada de fraternitate"

Emmanuel Macron anunță că este pregătit să trimită trupe în România. Premierul Ciucă salută "dovada de fraternitate"

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că țara sa este pregătită să contribuie cu trupe la misiunile NATO din Europa de Est, inclusiv în România.

Emmanuel Macron anunță că este pregătit să trimită trupe în România. Premierul Ciucă salută "dovada de fraternitate"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Ian 2022   •   11:11

Într-un discurs susținut la Haguenau, la Comandamentul militar francez, Macron a arătat că este necesară o strategie de consolidare a apărării Franței și Europei.

"Este o strategie independentă, deplin suverană, o strategie a puterii păcii şi echilibrului. Este vorba de contribuția armatei noastre la echilibrul din Europa. Am continuat să desfășuram efective militare pentru securitatea partenerilor europeni, în cadrul misiunilor NATO, în țările baltice și vom continua să facem acest lucru.

Chiar am indicat disponibilitatea noastră de a merge mai departe. În cadrul NATO, ne angajăm să participăm la noi misiuni (...) de tipul consolidării prezenței militare avansate, în special în România, dacă se va decide", a detaliat președintele francez.

Franța deține în prezent președinția  semestrială a Consiliului Uniunii Europene și, în acest context,  într-un discurs anterior, la Strasbourg, Macron a pledat cauza "unui dialog sincer cu Rusia" și a s-a pronunțat în favoarea unei ordini a "securității colective pe continent".

Macron: "Este necesară reînarmarea Europei"

Potrivit liderului din Hexagon, "este necesară reînarmarea strategică a Europei, în calitatea de putere a păcii și echilibrului".

"Mai ales în relația cu Rusia, este necesar un dialog sincer, cu exigențe clare, în contextul acțiunilor destabilizatoare, ingerințelor și manipulărilor. Trebuie să ne axăm pe valori concepute acum 30 de ani, nu împotriva Rusiei, ci în colaborare cu Rusia.

Sunt valori precum evitarea utilizării forței, a amenințărilor și presiunilor, opțiunea liberă a statelor de a participa la organizații, alianțe și aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influență.

Depinde de noi să reafirmăm aceste valori și să sancționăm eficient încălcarea acestora", a insistat Emmanuel Macron.

El a mai susținut că Franța continuă, împreună cu Germania, să caute o soluție politică la conflictul din Ucraina.

Premierul Ciucă salută "dovada de fraternitate" a președintelui Macron

Premierul Nicolae Ciucă a salutat anunțul președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea acestei țări de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României.

"Președintele Franței, Emmanuel Macron, ne anunță deschiderea țării sale pentru consolidarea flancului estic al NATO în România.

Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul parteneriatului nostru strategic", se menționează într-un mesaj în limba franceză distribuit joi, pe contul de Twitter a Guvernului României.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron Nicolae Ciucă trupe NATO
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close