Antena 3 CNN Actualitate Religie Lista celor 193 de păcate pe care nu trebuie să le comiți

Lista celor 193 de păcate pe care nu trebuie să le comiți

Lista celor 193 de păcate pe care nu trebuie să le comiți
Sursa foto: foto: crestinortodox.ro
10 Dec 2015   •   14:49

Crezi că ”mândria, invidia, iubirea de arginți, desfrânarea, lăcomia pântecelui, trândăvia și mânia” sunt singurele păcate pe care trebuie să le mărturisești la spovedanie? Te înșeli, lista păcatelor este mult mai lungă. Ea cuprinde 193 de puncte între care găsim: ”mi-am vopsit părut, am fumat; nu mi-am plătit lucrătorii; ca femeie, am purtat pantaloni sau fustă scurtă; am jucat și am mers la discoteci; m-am împreunat cu soţul (soţia) de mai multe ori în 24 de ore; am înşelat statul, depunând declaraţii de venit false; am dsat sau am luat șpagă”, scrie ziarulunirea.ro.

Dacă te gândești să mergi la spovedanie trebuie să te pregătești să răspunzi unei lungi liste de întrebări. Păcatele care trebuie mărturisite nu sunt doar cele 7, cunoscute de majoritatea dintre noi, ci mult mai multe, iar pentru a le veni în ajutor credincioșilor, lista e publicată pe mai multe site-uri, fie ale bisericilor, fie de ortodoxie în general, sub forma unui ”Îndreptar de spovedanie”.

Aflăm de la reprezentanții bisericii că ”Având în față această listă de păcate, ne putem face un amănunțit examen de conștiință. Astfel putem descoperi mai ales păcatele ascunse, pe care le-am făcut și nu știam că sunt păcate sau nu ne-am dat seama că păcătuim”.

Credincioșii sunt sfătuiți ca înainte de spovedanie să citească lista și să noteze pe o hârtie păcatele pe care le-au făcut. ”Dacă veți avea hârtia cu dumneavoastră la Spovedanie, veți fi sigur că astfel nu rămâne nimic nemărturisit din cauza uitării”, ne învață site-ul crestinortodox.ro care precizează că totuși nu trebuie prezentate preotului păcatele pe larg, cum sunt scrise în listă, ci ”cât mai pe scurt”.

Îndreptar pentru spovedanie ( Lista de păcate):

1. Am deznădăjduit în ajutorul şi mila lui Dumnezeu.
2. Am zis că nu mă mai iartă Dumnezeu, că sunt prea păcătos(păcătoasă) şi tot în iad voi merge.
3. Am zis: dacă vrea Dumnezeu mă mântuieşte, dacă nu, nu.
4. Am zis că nu-mi ajuta Dumnezeu, că m-a uitat Dumnezeu.
5. Am crezut sau am zis că nu există Dumnezeu, rai, iad. Am îndoială că există Dumnezeu, rai, iad etc., pentru că nu le-am văzut.
6. Am socotit Sf. Scriptura mincinoasă. Nu cred în anumite minuni, întâmplări povestite în Sf. Scriptura.
7. Nu suport să se vorbească despre Dumnezeu.
8. Am avut prea mare încredere în mila lui Dumnezeu zicând: oricât aş păcătui, mă iartă Dumnezeu, că El e bun.
9. Am avut gând de sinucidere.
10. Am fumat. M-am drogat (fumatul şi drogurile sunt sinucidere). Am vândut ţigări şi/sau droguri.

Mai multe, pe ziarulunirea.ro.

×
Subiecte în articol: religie spovedanie
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close