Antena 3 CNN Actualitate Religie Numărul icoanelor ce trebuie să le ai în casă! Ce icoană nu e bine să lipsească! Mare, mare atenție!

Numărul icoanelor ce trebuie să le ai în casă! Ce icoană nu e bine să lipsească! Mare, mare atenție!

Numărul icoanelor ce trebuie să le ai în casă! Ce icoană nu e bine să lipsească! Mare, mare atenție!
Sursa foto: foto: Pixabay.com
15 Aug 2018   •   15:13

Exista multi sfinti in calendarul ortodox, iar tendinta omului este de a umple incaperile casei cu icoane. Greseala mare! Exista un numar extrem de restrans de astfel de obiecte sfinte pe care trebuie sa le tinem in casa, insa una dintre ele este primordiala. Iata ce icoana nu trebuie sa-ti lipseasca sub nicio forma din casa.

Prin intermediul icoanelor, oamenii contempla Imparatia lui Dumnezeu si intra intr-un dialog direct cu divinitatea, caci asa cum afirma Parintele Dumitru Staniloae, „icoana reprezinta o veritabila fereastra prin care omul si Dumnezeu se pot privi fata in fata”.

Cand te rogi in fata icoanei Maicii Domnului si a Mantuitorului Iisus Hristos, ti-e concentrata mintea la acestia. Cand ai mai multi sfinti, nu stii cui sa adresezi rugaciunea si la care sa te uiti mai intai. Rugaciunea este mai puternica atunci cand este spusa in fata icoanei. Icoanele ajuta sa ne reprezentam persoana careia ne inchinam. Stam in fata icoanei Maicii Domnului, dar nu credem ca acea icoana este Maica Domnului. Este asemenea unei fotografii a mamei, pe care o privim si avem impresia ca stam de vorba cu ea, chiar daca mama este departe. Asa se intampla si cu icoana. Nu cinstim materia, ci persoana reprezentata. Icoanele ne ajuta ca sa ne concentram mai usor la persoana respectiva simbolizata acolo.

Icoana Mantuitorului nu trebuie sa lipseasca din casa, pentru ca El este cel caruia ne adresam in toate rugaciunile noastre. Tot cultul ortodox este adresat Mantuitorului. In fiecare casa trebuie sa existe macar o icoana a Mantuitorului. Dar pietatea, si evlavia populara, este mult mai apropiata de Maica Domnului, fiindca o simt ca pe o mama, caruia i se roaga mai cu incredere, cu nadejde, uneori cu mai mult curaj. Maica Domnului, fiind cea mai mare mijlocitoare pentru noi, oamenii de pe pamant, atunci ea este cea careia ii adresam rugaciunile cele mai dese.

Apoi, daca fiecare familie are un sfant patronal, atunci e normal sa tina si icoana sfantului respectiv. Daca au numele unui sfant, neaparat ii poarta si icoana in casa, pentru ca acela este protectorul lor in chip deosebit. Asadar, numarul icoanelor pe care se le tinem in casa se reduce la trei sau patru, insa numarul nu este atat de important precum credinta puternica pe care trebuie sa o investim in ele atunci cand ne rugam.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close