Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi închinată Maicii Domnului

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi închinată Maicii Domnului

Calendar ortodox 31 august 2022. Punerea în racla a brâului Maicii Domnului este sărbătorită pe 31 august de către creştinii ortodocşi.

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi închinată Maicii Domnului
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    31 Aug 2022   •   06:00

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoarea Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită pe 31 august.

Potrivit tradiţiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu ca dovadă a învierii şi înălţării ei cu trupul la cer.

Brâul a fost ţesut de însăşi Fecioara Maria din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, cinstitul Brâu a fost păstrat la Ierusalim.

Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, aduce Brâul la Constantinopol în anul 395.

Calendar ortodox 31 august 2022. Sărbătoare de Punerea în racla a brâului Maicii Domnului

În urma unei vindecări miraculoase, în secolul al X-lea,împărăteasa Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept, a brodat Brâul cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

Evenimentul reaşezării Cinstitului Brâu în racla este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august.

În secolul al XIII-lea, trimişii regelui Ionita Caloian iau Brâul de la Constantinopol, iar în secolul XIV, cneazul sârb Lazar I dăruieşte Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos.

Între anii 1512 şi 1520, domnitorul Tării Româneşti, Neagoe Basarab, a înnoit incinta mănăstirii Vatoped şi a construit un paraclis cu hramul "Brâul Maicii Domnului".

De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul la Mănăstirea Vatoped a fost confecţionată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească.

Este vorba doar despre o parte din Brâu, pentru că alte două părţi au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

Punerea în racla a brâului Maicii Domnului, sărbătoare în calendar ortodox 31 august 2022

Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumăraţi bolnavi, în special de cancer. Mai mult decât atât, femeile care nu puteau avea copii şi s-au rugat la racla cu cinstitul Brâul al Maicii Domnului, au primit de grabă ajutor.

Vindecarea s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii. În anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Ţara Românească pentru îndepărtarea ciumei.

În 1871 sultanul turc sub a cărui protecţie se găsea Muntele Athos dupa căderea Constantinopolului, a dus Brâul în ţara sa pentru îndepărtarea holerei.", scrie crestinortodox.ro

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close