Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare mare pe 25 mai! E cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sărbătoare mare pe 25 mai! E cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sărbătoare mare pe 25 mai! E cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi
Sursa foto: Foto: doxologia.ro
24 Mai 2019   •   21:21

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 25 mai. Din Sfânta Scriptură aflăm că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naştere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta este cea dintâi aflare a sfântului cap, scrie crestinortdox.ro.

După un timp, un proprietar bogat s-a făcut monah luându-şi numele de Inochentie. Dorind să-şi zidească o chilie, el a săpat adânc şi a descoperit un vas de pământ în care se afla capul lui Ioan Botezătorul. Le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

 În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia şi cea din urmă aflare a cinstitului cap.

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close