Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Teodora, apărătoarea icoanelor

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Teodora, apărătoarea icoanelor

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Împărăteasă Teodora.

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Teodora, apărătoarea icoanelor
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    11 Feb 2022   •   06:00

Pe 11 februarie, Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Teodora, împărăteasa. Aceasta a fost soţia împăratului Teofil, cel care era împotriva sfintelor icoane.

După ce împăratul Teofil a trecut la cele veşnice, Sfânta Teodora a adunat un sobor de preoţi, cu ajutorul cărora a reuşit să readucă în biserică sfintele icoane. 

Calendar ortodox 11 februarie 2022. Sărbătoare de Sfânta Împărăteasă Teodora

Sfânta Teodora, împărăteasa, s-a născut la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători, Neamţ.

Tânăra Teodora a fost căsătorită de către părinţii acesteia, împotriva voinţei sale, cu un tânăr credincios din Ismail. 

Feciară fiind, aceasta a îmbrăţişat cinul monahar la Schitul Vărzăreşti, iar după nici doi ani, soţul acesteia s-a călugărit la Schitul Poiana Mărului, notează doxologia.ro

Din cauza năvălirii turcilor, Sfânta Împărăteasa Teodora s-a adăpostit într-o peşteră. 

Ajungând Sfânta Teodora aproape de sfârșitul vieții se ruga cu lacrimi lui Dumnezeu să-i trimită un preot ca s-o împărtășească cu Preacuratele Taine.

Astfel, cu rânduială de sus, egumenul Sihăstriei a observat că păsările duceau fărâmituri spre Sihla și a trimis doi frați să vadă unde anume se duc. Călăuziți de mâna lui Dumnezeu, frații au ajuns noaptea aproape de peștera Sfintei Teodora și au văzut-o cum se ruga cu mâinile înălțate spre cer, învăluită în lumină ca de foc.

Atunci, înfricoșându-se, au strigat, iar Cuvioasa, chemându-i pe nume, le-a cerut o haină ca să se acopere, căci era goală, și le-a spus să coboare la Sihăstria și să aducă un duhovnic ca s-o împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos.

Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peșteră până după anul 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reînnoit Schitul Sihla, a așezat moaștele ei în raclă de preț și le-a depus în biserica schitului, spre închinare.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul sfinților, cu zi de prăznuire la 7 august. Cu ale ei sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin!

Rugăciune către Sfânta Împărăteasa Teodora. Se rosteşte pe 11 februarie 

"O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit.

Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit.

Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!"

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close