Antena 3 CNN Actualitate Cum a căzut o româncă victimă a escrocheriei prin metoda "generalul american". Paguba: 12.000 de euro

Cum a căzut o româncă victimă a escrocheriei prin metoda "generalul american". Paguba: 12.000 de euro

O femeie de 48 de ani din Huși a fost contactată pe Facebook la sfârşitul lunii noiembrie 2018 de un bărbat care „avea la fotografia de profil o imagine cu un soldat îmbrăcat cu haine ale Armatei Statelor Unite ale Americii”. În urma discuţiilor, românca avea să afle că „Thomas” este american şi are afaceri în Indonezia.

Cum a căzut o româncă victimă a escrocheriei prin metoda "generalul american". Paguba: 12.000 de euro
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    27 Ian 2022   •   19:41

Deși era căsătorită în acel moment, românca s-a îndrăgostit de „Thomas”, care vorbea cu ea în limba română, iar după ce i-a câştigat încrederea, escrocul i-a cerut femeii să îl împrumute cu mai multe sume de bani. Astfel, femeia a ajuns să îl împrumute pe „Thomas”, în mai multe tranşe, cu 12.000 de euro, potrivit Adevărul.ro.

Din cauza relaţiei extraconjugale, femeia a ajuns să aibă probleme cu soţul, certurile culminând cu divorţul. În plus, orbită de dragoste pentru „Thomas”, românca a ajuns să transfere în Indonezia sume de bani obţinute de escroci de la alţi români naivi, devenind astfel complice al înşelăciunii.

În total, după ce a păcălit șapte români, prejudiciul s-a ridicat la 83.000 de lei şi 5.845 euro. Spre exemplu, una dintre victimele din dosar a declarat că l-a cunoscut, la o terasă din Piatra-Neamţ pe un bărbat care s-a recomandat „general în armata Statelor Unite ale Americii fiind în misiune în Afganistan”. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon, iar la un moment dat „generalul american” i-a spus victimei să îl ajute cu preluarea unor documente personale pentru care trebuie plătiţi mai mulţi bani. Astfel victima ajuns să achite, în mai multe tranşe, aproape 6.000 de euro.

O altă victimă a escrocheriei a povestit că a fost contactată pe Facebook „Howards Byrds”, o femeie care se dădea „ofiţer în cadrul forţelor militare ale Statelor Unite ale Americii”. „Howards Byrds” i-a spus românului să este în Afganistan. După ce s-au împrierenit, vorbind exclusiv prin mesaje, „Howards Byrds” i-a cerut românului să o ajute cu recepţionarea unui colet în care se află 850.000 de dolari.

„Ofiţerul american” i-a promis că românului că va primi pentru efortul său 25.000 de dolari. Pentru a putea ridica banii, românul trebuia să plătească însă „taxe vamale”. După ce a plătit 3.000 de euro, când i s-au mai cerut 3.500 de euro, românul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a anunţat Poliţia.

Acum, femeia a fost trimisă în judecată. Potrivit procurorilor, escrocheria se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.

"Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate precum Whatsapp şi Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor”,au arătat procurorii.

 

 

×
Subiecte în articol: ecrocherie
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close