Antena 3 CNN Actualitate Sute de români riscă să rămână fără ajutorul de încălzire | Motivul pentru care rămân fără bani

Sute de români riscă să rămână fără ajutorul de încălzire | Motivul pentru care rămân fără bani

Reprezentanții Consiliului Economic și Social atrag atenția că 800.000 de gospodării riscă să rămână fără ajutorul de încălzire. O greșeală făcută de Guvern îi poate lăsa fără acești bani.

Sute de români riscă să rămână fără ajutorul de încălzire | Motivul pentru care rămân fără bani
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    16 Feb 2024   •   12:00

Guvernul a stabilit o mărire de 5% pentru salariile de bază, la finalul anului 2023. 

De asemenea, a avut loc și o majorare de 13,8% pentru punctul de pensie, însă i-a omis pe cei cu ajutoare sociale.

Sute de români riscă să rămână fără ajutorul de încălzire

Consiliul Economic și Social susține că mărirea salariilor și a pensiilor nu va avea un impact pozitiv, ci chiar negativ.

Acum, beneficiarii primesc mai puțin, iar în prezent, aproximativ 800.000 de gospodării vor fi scoase din categorie, pentru că le-au crescut veniturile.

Până acum, românii care primeau ajutorul de încălzire erau cei din medii vulnerabile, cu venituri mai mici de 1.386 de lei de persoană, în cazul familiilor și 2.053 de lei, pentru persoanele singure.

Acum, în urma majorărilor, dacă veniturile acestora vor crește chiar și cu un leu, ajutorul de încălzire ar urma să devină istorie pentru ei.

Consiliul Economic și Social mai arată, printr-o notă de fundamentare din 12 februarie 2024, că Executivul pur și simplu nu a ținut cont de situația familiilor care primesc ajutoare de încălzire.

”Majorările acordate pot conduce la un rezultat negativ care să accentueze riscul de sărăcie a categoriilor vulnerabile, luând în considerare faptul că limitele maxime ale veniturilor până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie sunt de 1.386 lei/persoană în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure, aceste persoane fiind obligate atât la plata integrală a facturilor de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau la achiziția combustibilului pentru încălzirea locuinței, cât şi la plata debitelor ce vor fi constituite, diminuând considerabil veniturile persoanei/gospodăriei.

Mai există și alte reglementări care au generat același efect, adică „de la data de 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare prevederile Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se reglementează unele condiţii diferite faţă de cele prevăzute pentru ajutorul social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, şi care au impact asupra acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie, fiind condiții comune pentru acordarea celor două tipuri de beneficii de asistență socială”, a transmis CES, notează Știrile Pro TV.

×
Subiecte în articol: ajutor de încălzire romani
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close