Toţi au intuit din vreme potenţialul terenurilor respective, iar acum îşi numără încântaţi banii. De partea cealaltă, sunt oamenii simpli, ţăranii care şi-au vândut pământurile la preţuri de nimic.
În 2003, câţiva afacerişti cu simţ practic şi-au dat seama că peste câţiva ani terenurile situate în jurul muncipiului Suceava ar putea deveni profitabile. Aşa că au tras câteva sfori, au cooptat câteva persoane cu funcţii şi au trecut la identificarea victimelor.
Proprietarii terenurilor nu au spus "nu" în momentul în care li s-au oferit bani gheaţă, contra drepturilor de proprietate. Bani puţini, comparativ cu sumele care au intrat apoi în buzunarele mandatarilor. Iar multe dintre victime nici n-au ştiut că semnează de fapt procuri şi nu contracte de vânzare cumpărare.
Între procura de împuternicire semnată de proprietari şi actul de vânzare propriu-zis au intervenit însă autorităţile locale... legal, printr-un schimb de terenuri cu primăria şi ilegal, printr-o intabulare dubioasă.
Aşa se face că mandatarii au vândut terenuri pe care proprietarii nici nu ştiau că le au... exact pe linia unde se construieşte şoseaua de centură a Sucevei. Schimburile de terenuri ar fi fost făcute cu implicarea directă a primarului comunei, a secretarului primăriei şi a câtorva consilieri locali.
În afacerea ilegală intra şi un alt personaj controversat: Vasile Onciu, un latifundiar care s-a îmbogăţit în ultimii zece ani din intermedierea vânzărilor de terenuri. Cu ajutorul primarului, afaceristul le bătea ţăranilor la poartă şi le oferea pe loc bani pe terenuri.
La notar, oamenii NU semnau contracte de vânzare-cumpărare, ci o procură prin care împuterniceau un intermediar să le vândă terenul. Numai că la vânzare nu ajungea terenul pe care oamenii ştiau că îl au, ci altul, cu care se aleseseră în urma schimbului cu primăria.
Un alt personaj implicat în schema terenurilor de lângă Suceava este şi fostul adjunct de la Inspectoratul Şcolar judeţean, Vasile Monacu. El consideră însă că a fost un cumpărător de bună credinţă.
La şoseaua de centură a Sucevei, în 2009, 14 oameni au fost puşi în posesie într-o singură zi. În actele primăriei, schimburile de terenuri ar fi urmat să se facă pe aproape o sută de hectare. Doi ani mai târziu, în 2011, prefectura a deschis proces şi a cerut să anuleze anexele respective. Până acum, s-au descoperit în acte, puneri ilegale în posesie pe aproape 40 de hectare.
Afacerile din jurul şoselei de Centură a Sucevei au înflorit sub administraţia PDL. Drumul a fost chiar subiect de campanie electorala pentru Gheorghe Flutur. Subiect îngropat însă odată cu scandalul din 2011.
Localnicii s-au bătut atunci cu jandarmii după ce excavatoarele au intrat pe pământurile lor, înainte ca statul să-i despăgubească.
Centura Sucevei, fostul premier Emil Boc a tăiat subit bugetul pentru Şcheia printr-o hotărâre de Guvern. Şi le-a oferit ţăranilor 1,23 lei pe metrul pătrat de teren expropriat. De o sută de ori mai puţin faţă de ceea ce au primit alţii până în 2011, când metrul pătrat s-a vândut şi cu 40 de euro.
Citeşte şi:
Români păcăliţi de mafia schimburilor de terenuri. Ţinta, pământurile de la centura oraşului Suceava