Antena 3 CNN Actualitate Primii români salvaţi după o lună în infernul din Fâşia Gaza au ajuns în ţară

Primii români salvaţi după o lună în infernul din Fâşia Gaza au ajuns în ţară

Primii 93 de cetăţeni români salvați din Gaza au ajuns la Bucureşti, după o călătorie plină de emoții şi încercări. Vorbim de mame cu copii, o femeie însărcinată, dar şi de persoane care au suferit recent intervenții chirurgicale şi care vor primi îngrijiri medicale aici.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2023   •   22:24

Primii români salvați după o lună în infernul din Fâşia Gaza au avut de înfruntat un drum lung şi anevoios dinspre Rafah până în capitala Cairo, însă speranța că vor ajunge în România şi îşi vor strânge rudele în braţe,în siguranţă, le-a dat putere să reziste.

La bordul aeronavei care a dus acasă românii din Gaza s-a aflat şi premierul Marcel Ciolacu, care s-a declarat copleșit de bucuria și speranța din ochii copiilor care au scăpat din infern.

Însă acum așteptarea a luat sfârșit, iar prima gură de aer românesc le-a redat din nou zâmbetul pe chip şi un sentiment de ușurare şi libertate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Marcel Ciolacu: "Statul român nu lasă niciun român în urmă"

"Astăzi am făcut un gest de normalitate şi mai mult decât atât am transmis un mesaj foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperați 129 de români, atât români cu cetățenie română din România, cât şi cetăţeni din Republica Moldova.

Următoarea aeronavă cred că într-o oră va ateriza şi ea. Şi după cum ştim, este o listă de 51 de români, însă mai avem peste alte 100 de solicitări făcute de români pentru a reveni în ţară. Vreau să mulțumesc în primul rând doamnei ministru şi echipei sale de la Ministerul de Externe şi tuturor instituțiilor statului român implicate în această acţiune de recuperare a românilor din Fâşia Gaza.

Să specific foarte clar. În toată această perioadă a existat o cooperare directă între Guvernul României și Președintele României și nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc statului Israel, Egiptului, Catarului și Statelor Unite ale Americii pentru reușita acestei acțiuni și în continuare celula de criză de la Ministerul de Externe va exista până când vom recupera ultimul român din Fâșia Gaza, care dorește să vină în România sau în Republica Moldova.

Avem familii din Timișoara, Gorj, Bacău, Suceava. Fiecare familie are povestea ei, mulți dintre copii erau fericiți că merg acasă la bunici, la Bacău sau la Suceava, deci este o acțiune care va continua și în zilele următoare, până când ajung la familiile lor, dar sunt mulți care nu mai au familii în România și am vorbit pe avion cu doamna ministru, iar mâine, în ședința de guvern, vom vorbi și cu ministrul Muncii să vedem ce act normativ dedicat acestei situații, pentru că vorbim de o situație în care niște români vin dintr-o zonă de război", a spus premierul Marcel Ciolacu, după ce a coborât din aeronava Tarom cu primii români salvați după o lună în infernul din Fâşia Gaza.

Tot în această seară pe aeroportul Otopeni va ateriza o a doua aeronavă care va mai aduce în ţară un al doilea grup de 41 de cetățeni români, dar şi cetăţeni moldoveni. 

Autorităţile mai au acum o sarcină: odată ce a început evacuarea, alţi cetăţeni români au cerut să fie scoşi din Gaza, oameni despre care până acum nu existau prea multe informaţii.

În total, cifra depăşeşte 300. Toate aceste solicitări noi au intrat în procesul de verificare al Celulei de Criză de la Ministerul de Externe şi, în funcţie de rezultatele acestei analize se va lua decizia trecerii lor pe listele de evacuare.

 

×
Subiecte în articol: români blocaţi Gaza Război în Israel
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close