Antena 3 CNN Actualitate Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit la 1 ianuarie

Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit la 1 ianuarie

Sfântul Vasile deschide calendarul sărbătorilor creștine. Jumătate de milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Ian 2024   •   17:56

La Patriarhie credincioșii se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai populari sfinți, opera sa constituie și astăzi un izvor bogat de învățăminte folositoare.

Pe parcursul scurtei sale vieți, Sfântul Vasile a fost un ferm aderent la credința niceeană. Conținutul celor patru volume de mari dimensiuni care cuprind lucrările sale prezentate în Patrologia abatelui Migne este format din opere dogmatice, omilii și cuvântări, lucrări ascetice, liturgice, pedagogice, canonice și corespondență.

Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit la 1 ianuarie

Dintre lucrările sale dogmatice, cea mai cunoscută și mai utilă este Despre Duhul Sfânt. Sfântul Vasile apelează la Scriptură și la tradiția creștină timpurie ca sprijin pentru doctrina ortodoxă referitoare la Persoana și lucrarea Duhului Sfânt, iar cartea este bine structurată și edificatoare ca ton și substanță.

În viziunea Sfântului Vasile, Duhul Sfânt nu este doar cel în Care crede creștinismul, ci și prin Care crede, scrie basilica.ro.

Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile este utilizată în cadrul Bisericii Ortodoxe în duminicile Postului Paștelui și în posturile sărbătorilor, ca și la sărbătoarea Sfântului Vasile (1 ianuarie), în total, de zece ori pe an.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close