Antena 3 CNN Actualitate Români vaccinați cu doze din lotul AstraZeneca interzis în Europa. Oficialii români au declarat că noi nu am primit doze din lotul respectiv

Români vaccinați cu doze din lotul AstraZeneca interzis în Europa. Oficialii români au declarat că noi nu am primit doze din lotul respectiv

Mai mulți români au făcut publice, joi, adeverințele de vaccinare care ar demonstra că au fost vaccinați cu ser AstraZeneca din lotul ABV2856 interzis de astăzi în Italia, dar și în alte țări europene, după ce au apărut suspiciuni că ar fi vinovat de apariția unor efecte adverse grave, respectiv cheaguri de sânge fatale.

Români vaccinați cu doze din lotul AstraZeneca interzis în Europa. Oficialii români au declarat că noi nu am primit doze din lotul respectiv
Sursa foto: pexels
de Gabriel Dano    |    11 Mar 2021   •   21:35

Atât medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, cât și premierul Florin Cîțu și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu au declarat că România nu a primit doze din acest lot.

Publicația Bizyday a publicat însă, joi, o serie de imagini cu astfel de adeverințe puse la dispoziție de români care ar fi fost vaccinați cu serul AstraZeneca incriminat.

"In urma transmiterii unei notificarii pe Aplicatia Biziday (la ora 16.54) privind suspendarea vaccinarii in noua state europene, partial sau total, cu vaccinul AstraZeneca, lotul ABV2856, numerosi utilizatori din judetul Timis ne-au transmis poze ale certificatelor lor de vaccinare pe care este mentionat faptul ca au fost vaccinati din acest lot", arată sursa citată.

sursa: Biziday

După ce s-au raportat mai multe reacţii adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului produs de AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție. Potrivit premierului Florin Cîțu, în România nu este cazul de îngrijiorare. "Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal".

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

"Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta - apariția unor cheaguri de sânge. (...) România nu a primit doze din acest lot", a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Florin Cîțu:"Lotul cu probleme nu există în România"

"Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer. Campania de vaccinare a fost și este o campanie de succes în România și nu o facem pentru un titlu de glorie. Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal", a declarat Florin Cîțu pentru B1 TV.

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close