x close

România a acceptat să găzduiască armament greu american

de D.D.    |    23 Iun 2015   •   14:56
România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi secretarul Apărării, Ash Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, relatează Reuters.

Carter a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina.

O fişă de informare furnizată de armata americană arată că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.
  
Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii.

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă.
   
Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul, însă informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns furios din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână.
   
Un oficial rus a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia ar fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.
   
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an.

Carter a condamnat "retorica dezlănţuită" a Rusiei privind armamentul nuclear.
   
Citiţi şi:

Radu Tudor: Măsura NATO este una pur defensivă. Românii trebuie să ştie că nu începe vreun război, armata nu redevine obligatorie

Parteneri
Parteneri
sati