Antena 3 CNN Actualitate România, fabrică de produse bio. Cea mai mare parte a mărfurilor se duce la export

România, fabrică de produse bio. Cea mai mare parte a mărfurilor se duce la export

România, fabrică de produse bio. Cea mai mare parte a mărfurilor se duce la export
Sursa foto: Foto: www.prodiva3s.com
05 Sep 2013   •   09:46

Exportăm produse bio în valoare de peste 200 de milioane de euro. Trimitem în Germania, Austria sau Franţa fructe, ouă, făină sau vin. E drept, cele mai multe produse reprezintă, de fapt, materie primă şi nu produse finite. Aşa că românii cumpără, de fapt, produse bio de la noi din tară, dar cu etichetă străină.

În România, piaţa produselor bio este estimată la  100 - 150 milioane euro şi creşte de la un an la altul. Cele mai vândute produse sunt, de departe, legumele şi fructele bio, urmate de mierea de albine, lactate şi ouă.

Anul trecut, în România, suprafaţa exploatată în sistem ecologic a fost de circa 450.000 hectare, iar numărul operatorilor din acest sector s-a situat la peste 26.700, de aproape trei ori mai mulţi decât în 2011.

Deşi producţia bio este în creştere, cea mai mare cantitate se duce la export. Livrările peste hotare sunt estimate la 200-250 milioane euro, iar peste 90% reprezintă materii prime. Cele mai mari exporturi sunt înregistrate la cereale, fructe de pădure şi vin.

Principalii importatori sunt statele din Europa de Vest, precum Germania, Austria, Franţa, Elveţia şi Danemarca  De pe lista celor care cumpără produse eco de la noi nu lipsesc Statele Uniye, unde sunt livrate cereale, şi Rusia.



×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close