România, peste media europeană la decesele cauzate de tuberculoză

de M.Z.    |    24 Mar 2014   •   23:13
România, peste media europeană la decesele cauzate de tuberculoză Foto: picstopin.com
România are o rată a mortalităţii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 ţări europene, conform ultimelor date ale Institutului de Sănătate Publică, informează Agerpres.

Cu toate acestea, numărul românilor diagnosticaţi anual cu tuberculoză este în scădere ca urmare a activităţilor implementate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei.
 
Dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi şi recidive, în anul 2013 numărul s-a ridicat la 15.382 cazuri, incluse fiind şi recidivele bolii, conform datelor Societăţii Române de Pneumologie.
 
Situaţia rămâne în continuare gravă, în condiţiile în care, în ţară, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de tuberculoză, iar în fiecare zi patru români îşi pierd viaţa din cauza acestei boli totuşi curabile, ceea ce înseamnă între 1.200 - 1.500 de decese pe an.
 
Mai mult, conform Societăţii Române de Pneumologie, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români au astm, 8-10% au o altă boală de plămâni numită BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.
 
"În data de 24 martie, la nivel mondial, se marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei şi este important cu această ocazie să atragem atenţia publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT).

Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen", a declarat luni dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, la Institutul de Pneumoftiziogie "Marius Nasta".
 
 

Parteneri
x close