Antena 3 CNN Actualitate România primește ajutor de la Republica Moldova în criza COVID

România primește ajutor de la Republica Moldova în criza COVID

Republica Moldova va ajuta România și va trimite medici, asistente, dar și echipaje SMURD care să ajute unitățile sanitare în valul 4, pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

România primește ajutor de la Republica Moldova în criza COVID
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    18 Oct 2021   •   18:25

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 18 octombrie 2021, hotărârea de urgenţă privind acceptarea asistenței internaționale oferită României de Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

"Având în vedere propunerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și oferta de asistență internațională transmisă de ministrul sănătății din Republica Moldova ambasadorului României, constând în punerea la dispoziție a unei echipe medicale împreună cu echipaje SMURD care să sprijine unitățile spitalicești la îngrijirea pacienților cu COVID-19, luând în considerare nevoia acută de suplimentare a personalului medical din cadrul unităților sanitare și propunerea transmisă de Republica Moldova prin care oferă ajutor României pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 20 lit. f), l) și n) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații
Speciale de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – (1) Se acceptă oferta de asistență internațională prin care Republica Moldova pune la dispoziție o echipă medicală compusă din medici, asistenți medicali și echipaje SMURD pentru a sprijini unitățile spitalicești din România în vederea acordării asistenței medicale pacienților cu COVID-19.

(2) Repartizarea echipajelor medicale și a personalului medical, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin Ordin al Comandatului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Art.2 – Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipei din Republica Moldova.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență pentru punere în aplicare și spre
informare tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”, transmite Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, Raed Arafat a anunţat vineri că 20 de medici şi asistenţi medicali din Republica Moldova vor veni să ajute personalul medical de la Spitalul de la Leţcani.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova ajutor COVID-19 România
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close