Antena 3 CNN Actualitate România, ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune. Cum s-a ajuns în această situație

România, ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune. Cum s-a ajuns în această situație

România, ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune. Cum s-a ajuns în această situație
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
03 Dec 2019   •   09:24

România este ţara cu cel mai mare deficit comercial din regiune. Importăm mult mai mult decât exportăm, aşa că suntem singurii care ieşim pe minus în schimburile cu Uniunea Europeană din această zonă. În schimb, polonezii, cehii şi slovacii vand mai multe mărfuri în spaţiul comunitar şi au o balantă pozitivă.

România a înregistrat, în primele nouă luni din 2019, un deficit al balanţei comerciale de 12,3 miliarde de euro, în creştere de la 10,2 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Eurostat. 

La capitolul tranzacţii cu ţările din Uniunea Europeană, România este pe minus cu aproape 8 miliarde de euro, în timp ce alte state ex-comuniste au un bilanţ pozitiv între exporturi şi importuri. Cehia şi Polonia au un plus de 22,5 miliarde de euro, respectiv 19,8 miliarde de euro în tranzacţiile cu Uniunea Europeană, dar şi Slovacia are un excedent de 2,1 miliarde de euro. 

Printre ţările care vând cel mai mult în România se numără Germania cu 20% din totalul importurilor, urmată de Italia cu aproape 10%, Ungaria cu 7,2% şi Franţa şi Polonia cu 5,4%, potrivit site-ului organizaţiei The Observatory of Economic Complexity.
 
Cele mai multe mărfuri româneşti ajung în Germania, care primeşte 23% din exporturi, Italia 10%, Franţa 6,3%, iar Marea Britanie şi Ungaria aproape 4%. 
Aflaţi ce fel de produse exportă România, precum şi alte informaţii importante despre acest subiect în ediţia de astăzi a Cotidianului Naţional Jurnalul.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close