Antena 3 CNN Actualitate Românii stau din nou la cozi pentru a merge la cules de căpşuni în 2009

Românii stau din nou la cozi pentru a merge la cules de căpşuni în 2009

Românii stau din nou la cozi pentru a merge la cules de căpşuni în 2009
16 Dec 2008   •   01:36

În plină criză mondială şi concedieri masive, românii încă doresc cu disperare să plece la cules de căşuni şi zmeură în sudul Spaniei. Sute de români fac cozi în faţa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa pentru a ocupa cele 736 de locuri de muncă la munca câmpului din Spania. Deşi şomajul creşte pe zi ce trece în peninsula iberică, spaniolii preferă să stea acasă şi să încaseze ajutorul de şomaj decât să culeagă căpşuni. Aşa că românii sunt chemaţi la cules.
?Căpşunarii primesc 35 de euro pe zi, fără masă. Vor munci câte şapte ore pe zi, cu o pauză de masă de 30 de minute, până când vor fi culese toate căpşunile?, explică Cristina Stamate, mediator intercultural în provincia spaniolă Huelva. Autorităţile locale de aici au anunţat că, în perioada februarie-mai 2009, au nevoie de 80.000 de angajaţi sezonieri pentru culesul căpşunilor, scrie Evenimentul Zilei.
Majoritatea celor care se îngrămădesc acum să prindă un loc sunt femei care au mai fost deja la cules în Spania. Deşi recunosc că acolo sunt trataţi precum sclavii, românii apreciaz că sunt forţaţi să plece pentru că în România nu au cu ce trăi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close