Antena 3 CNN Actualitate Românii stau la cozi pentru a cumpăra produse "eco" de Crăciun

Românii stau la cozi pentru a cumpăra produse "eco" de Crăciun

Românii stau la cozi pentru a cumpăra produse "eco" de Crăciun
21 Dec 2010   •   21:16

Înainte de Crăciun s-au întors cozile din anii 80. Atunci se stătea la salam cu soia. Astăzi se stă la salam-eco. Nu e glumă. Cu trei zile înainte de Crăciun sunt oameni care stau şi câteva ore la coadă ca să cumpere produse tradiţionale de Crăciun. Motivul? Ne este tot mai frică de aditivii din produsele pe care le găsim în comerţ. Producătorii de carne ne avertizează totuşi: tradiţional nu înseamnă întotdeauna fără E-uri.

Tot mai mulţi români caută pentru masa de Crăciun produsele tradiţionale. Pentru că nu mai au timp să le facă acasă, încearcă să găsească în comerţ unele care să se apropie de gustul cunoscut. Cu toţii ştiu de ce să se ferească: aditivii.



“A crescut exploziv numărul de alergii, de reacţii ale omului faţă de pătrunderea unor molecule străine în organism. Pe de altă parte a crescut exploziv numărul de cancere. Ţi se dă un rahat glazurat şi frumos colorat. Cam ăsta ar fi aditivul”, a explicat medicul Nicolae Bacalbaşa.

Aşa că magazinele cu produse tradiţionale câştigă teren, mai ales de sărbători. În centrul Capitalei, oamenii stau la coadă şi câteva ore ca să cumpere tobă şi cârnaţi.

Tot ce este natural, este extrem de scump. Un kilogram de tobă în hipermarket costă între 15 şi 25 de lei. La magazinul cu produse tradiţionale, preţurile ajung şi la 40 de lei pe kilogram.

Producătorii de carne de la noi din ţară spun însă că magazinele tradiţionale nu respectă întotdeauna regulile.

“Tradiţional înseamnă că trebuie să ai o reţetă, teoretic o reţetă veche, să urmezi reţeta respectivă şi să fie specifice unei anumite zone din România. În reţeta pe care o declari nu ai voie să introduci substanţe chimice. Oricine poate să-şi deschidă un magazin, să decreteze că e produs tradiţional şi că nu foloseşte E-uri, nu foloseşte substanţe chimice, nimeni nu-i cere să probeze nimic, cumpărătorul nici nu poate să facă acest lucru”, a precizat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Cu sau fără aditivi produsele pentru masa de Crăciun aşează zilele acestea tot mai mulţi români la coadă.

×
Subiecte în articol: Crăciun cozi
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close