Antena 3 CNN Actualitate S-au scumpit toate! Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare la cumpărături!

S-au scumpit toate! Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare la cumpărături!

Scumpirile au continuat și în luna iunie, anunță Institutul Național de Statistică. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la alimente și la prețuri de igienă. Rata de inflație a urcat la 2,6 %, de la 2.3%.

S-au scumpit toate! Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare la cumpărături!
Sursa foto: Pixabay.com
de Laura Dinu    |    10 Iul 2020   •   16:00

Potrivit listei publicate de Institutul Național de Statistică, mălaiul s-a scumpit cu 1.2%, fructele cu 0.99% dar și produsele de igienă și cosmetică cu 2.24%. Totul, într-o singură lună. 

Pe de altă parte, cartofii s-au ieftinit cu aproape 16 puncte procentuale, dar și biletele de transport aerian cu aproape 4%.

Diferențe mari de preț între luna decembrie 2019 și iunie 2020

Diferențele sunt însă mult mai mari dacă se face comparația cu ultima lună a anului trecut. Astfel fructele proaspete s-au scumpit cu 26%, carnea de porc cu 4.31%, preparatele din carne cu peste 4% dar și țigările cu 4.35%. 

De asemenea, energia termică s-a scumpit cu aproape 3%, produsele de igienă și cosmetică cu 4.25%, iar serviciile poștale cu peste 12%. 

Vestea bună este că prețul combustibilului a scăzut cu 10% din decembrie a anului trecut. 

Pe de altă parte, potrivit Institutului Național de Statistică, în luna iunie au scăzut și salariile, cu până la 16 puncte procentuale. 

Valul doi de coronavirus ar putea și însoțit, la rândul lui, de un nou val de scumpiri

Analiștii financiari avertizează că, de la toamnă, un nou val de îmbolnăviri ar putea fi însoțit de un nou val de scumpiri.

Aurel Popescu, președintele Rompan, a vorbit la Antena 3 despre prețurile alimentelor în perioada următoare.

„În domeniul nostru de morărit-panificație se va întâmpla acest fenomen. Deja a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza. Văd că prețurile sunt în continuă creștere, au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut.

Prețul pâinii va crește în curând

În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”, a mai spus Popescu.

×
Subiecte în articol: scumpiri
Parteneri
Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur
x close