Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 5 români mor în fiecare oră din cauza cancerului. România ar putea avea un plan național de cancer

5 români mor în fiecare oră din cauza cancerului. România ar putea avea un plan național de cancer

Cinci români mor în fiecare oră din cauza cancerului. Cifrele au fost amplificate în ultimii doi ani de pandemie. Pacienţii oncologici sunt diagnosticaţi târziu, tratamentul lor este îngreunat, iar medicamentele ajung foarte greu la cei în nevoie.

5 români mor în fiecare oră din cauza cancerului. România ar putea avea un plan național de cancer
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Feb 2022   •   11:55

Astăzi asociaţiile pacienţilor trag un semnal de alarmă puternic - este Ziua Mondială a Luptei împotriva cancerului, însă această luptă, la noi, e departe de ce ar trebui sa fie.

Nu doar bolnavii de Covid-19 au avut de suferit în perioada pandemiei, ci cei cu boli cronice. Pacienții cu probleme oncologice nu au avut acces la tratament, iar operațiile care nu au reprezentat o urgență au fost amânate.

Pandemia a luat peste 60 de mii de vieți, însă sunt multe victime și în rândul bolnavilor de cancer. 5 români mor în fiecare oră din cauza cancerului, iar dintre aceștia unul este ucis de cancerul pulmonar, potrivit datelor semidefinitive privind mortalitatea pe cauze de deces puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică.

Cezar Irimia, președinte Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a anunțat că se discută implementarea Planului Național de Cancer, care ar fi o premieră pentru România.

„Astăzi vom discuta despre Planul Național de Cancer pentru prima oară asumat în România, chiar dacă noi îl cerem de 21 de ani. Celula malignă nu are culoare politică. Planul Național de Cancer va monitoriza totul. Descoperirea incipientă a cancerului prin programe de screening, acces la investigații, la tratament, la inovație până la paliație. Acest plan va fi introdus gradual în România.”, a spus Cezar Irimia, la Antena 3.

Aproximativ 49.769 de români au murit în 2020 din cauza cancerului, iar 20% din totalul acestor decese au fost cauzate de cancerul pulmonar.

În continuare se pune diagnostic tardiv și nu sunt medicamente pentru bolnavii de cancer, spune Asociația Bolnavilor de cancer. Peste 160 de molecule noi au intrat pe piața internațională, în România doar 31.

 

×
Subiecte în articol: cancer pandemie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close