Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cele mai toxice alimente pentru sănătate. Ne scurtează viața

Cele mai toxice alimente pentru sănătate. Ne scurtează viața

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan a analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității.

Cele mai toxice alimente pentru sănătate. Ne scurtează viața
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    19 Noi 2022   •   12:10

Hotdogul reduce speranța de viaţă cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți, potrivit lovefood.com.

Pe lista alimentelor care reduc speranța de viață se află: gogoșile, cartofii prăjiți, carnea la grătar, pâinea prăjită și mezelurile, băuturile dulci, dar și alcoolul.

Gogoșile

Gogoșile se află în tabăra nesănătoasă, ultra-procesată, combinând zahărul și grăsimea într-un duo care este atât de irezistibil. O gogoașă glazurată cu zmeură conține 6 g de grăsimi saturate – aproximativ o treime din limita zilnică recomandată pentru acest tip de grăsime care crește colesterolul – împreună cu 310 de calorii și aproximativ 5 lingurițe de zahăr, potrivit ziare.com.

Cartofii prăjiți

Consumul de cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc de deces dublu într-un studiu din 2017. Cu toate acestea, există o speranță aici: studiul a fost realizat în SUA înainte ca grăsimile trans (tipul de grăsime care este asociat cu bolile cardiovasculare) să fie interzise în uleiurile de gătit. Așadar, cartofii prăjiți ar putea să nu mai fie la fel de dăunători pentru inima ta ca la momentul studiului, însă sigur se vor pune pe talie.

Pâinea prăjită

Pâinea prăjită vine la pachet cu un risc pentru sănătate, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA). Acrilamida – formată atunci când alimentele care conțin carbohidrați sunt prăjite, coapte, sau preparate la grătar – este asociată cu cancerul. Ca măsură de precauție, FSA spune să gătiți alimentele la cuptor până când sunt ușor aurii, nu maro închis.

Carnea la grătar sau tigaie

Aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice sunt substanțe chimice cancerigene formate atunci când proteine ​​precum carnea și peștele sunt gătite la grătar (pe jar) sau gătite pe o suprafață metalică fierbinte (tigaie). Reduceți riscul întorcând carnea mai des, astfel încât să nu se carbonizeze.

Mezelurile

Studiile arată că carnea procesată este asociată cu cancerul de colon. Ingredientele nesănătoase din mezeluri includ niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți. Unii oameni de știință au cerut chiar interzicerea procesării nitraților deoarece aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

Sarea

Potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, consumul excesiv de sare a fost responsabil pentru trei milioane de decese la nivel global în 2017. Campania Action on Salt din Marea Britanie spune că consumul mare de sare cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă. Pâinea, cerealele, supa, sosurile, pizza și produsele din carne pot fi toate bogate în sare, așa că comparați etichetele și căutați versiuni cu conținut scăzut de sare.

Băuturile dulci

O Cola-Cola de 330 de ml are 139 de calorii și 35 de grame de zahăr, adică peste cantitatea zilnică recomandată. Un studiu din 2017 a asociat consumul unui pahar zilnic de băuturi îndulcite cu un risc de mortalitate mai mare cu 7%.

Alcoolul

Au existat 8.974 de decese asociate cu alcoolul în Marea Britanie în 2020, conform NHS. Și băutura este, de asemenea, un factor de risc în mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, gură și esofag. O sticlă de vin pe săptămână este doza maximă recomandată în Marea Britanie atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

×
Subiecte în articol: aliment produse alimentare
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close