Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cele mai frecvente semne ale anemiei. Dr. Horia Bumbea: Lipsa de fier, principala cauză

Cele mai frecvente semne ale anemiei. Dr. Horia Bumbea: Lipsa de fier, principala cauză

Dacă vă simţiţi obosiţi, aţi putea să vă gândiţi şi la o problemă de sănătate. Hematologul Horia Bumbea ne spune tot ce este necesar să ştim despre anemie. De la ce apare, ce simptome avem şi mai ales dacă se vindecă, a explicat medicul la Antena 3.

Cele mai frecvente semne ale anemiei. Dr. Horia Bumbea: Lipsa de fier, principala cauză
de Andreea Cigolea    |    31 Mar 2021   •   10:28

"Anemia este un sindrom. Când spui sindrom înseamnă că te poţi referi la mai multe boli. Anemia se datorează scăderii numărului de globule roşii din sânge şi acesta duce la scăderea cantităţii de hemoglobină pe care globulele roşii o folosesc ca să transporte gazele respiratorii, oxigenul la ţesuturi, să preia dioxidul de carbon şi să îl elimine prin plămâni.

În momentul în care cantitatea de globule roşii sau hemoglobine scade, atunci apare anemia."

Cele mai frecvente semne ale anemiei

"Semnele cele mai frecvente sunt oboseala, intoleranţa la efort, o paloare care poate să apară la nivelul pielii.

Simptomele se accentuează, pot apărea şi complicaţii, în funcţie de cauză. Cea mai frecventă anemie este anemia prin lipsa de fier. Aceasta apare din diferite motive, este mai frecventă la femei pentru că este asociată şi cu pierderea lunară, iar de multe ori o persoană nu observă întotdeauna această legătură.

Dacă pierdem fier, mai există şi alte semne care sunt caracteristice. De exemplu, părul devine mai uscat, pielea este mai uscat, unghiile sunt mai uscate.

Acestea sunt nişte semne indirecte care ar trebui să ne ducă cu gândul la aşa ceva, arată că ceva nu este în regulă. Acestea semne pot apărea înainte să apară acea oboseală cauzată de anemie. Oboseala este mai tardivă", a explicat dr. Horia Bumbea.

Lipsa fierului, principala cauză a anemiei

"De cele mai multe ori, anemia este tratabilă şi vindecabilă, atâta timp cât cauza este şi ea rezolvată. În general se iau preparate de fier, orale. În cazuri mai speciale, în care absorbţia fierului pe care orală este mică, atunci putem administra şi fier parenteral, dar nu aceasta este cea mai folosită metodă de a pune fierul în organism.

Fierul administrat pe cale orală este reglat foarte bine de organism. În momentul în care depozitele de fier sunt pline, scade absorbţia, indiferent cât fier am lua pe cale orală.

Dacă administrăm fierul pe cale parenterală, atunci organismul nu poate să-l refuze şi poate exista riscul ca el să se depoziteze anormal, în alte ţesuturi (...) Tratamentul trebuie administrat întotdeauna sub supravegherea sau indicaţiile unui medic", a mai adăugat doctorul, la Antena 3.

Alimente bogate în fier

"Fierul poate fi luat şi din alimente. Cea mai mare cantitate de fier o găsim în carnea de roşie, de vită, de porc, mai puţin în carne albă, dar şi în anumite seminţe precum năut şi linte. Este bine să avem o alimentaţie cât mai variată", a explicat dr. Horia Bumbea, la Sfat de Sănătate.
 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close