Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ASSMB avertizează: ”Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului. Guvernul să urgenteze soluțiile”

ASSMB avertizează: ”Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului. Guvernul să urgenteze soluțiile”

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra faptului că măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului și cere Guvernului soluții urgente.

ASSMB avertizează: ”Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului. Guvernul să urgenteze soluțiile”
Sursa foto: Getty Images/ ER Productions Limited
de Andreea Ştefan    |    15 Noi 2023   •   15:25

”Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților.

Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante. Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS. 

La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea.

Citește și: Sistemul informatic al CNSAS, stricat de aproape o săptămână. Rețetele și consultațiile se acordă ”off-line”

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.

Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.

Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice”.

ASSMB cere Guvernului să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor”, a transmis ASSMB într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: ASSMB colaps sistemul medical
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close