Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Aveți mare grijă! Două substanțe banale provoacă creșterea sânilor la băieți

Aveți mare grijă! Două substanțe banale provoacă creșterea sânilor la băieți

Aveți mare grijă! Două substanțe banale provoacă creșterea sânilor la băieți
18 Mar 2018   •   15:02

Un nou studiu oferă dovezi suplimentare referitoare la o legătură suspectă între creșterea anormală a sânilor la băieții tineri - numită ginecomastie prepubertală - și expunerea regulată la ulei de levănțică sau de arbore de ceai, prin faptul că substanțele chimice cheie din aceste uleiuri obișnuite din plante acționează ca produse chimice endocrine

Rezultatele studiului vor fi prezentate luni, la Endo 2018, Societatea Endocrine, cea de-a 100-a ședință anuală de la Chicago.

Lavanda și uleiul de arbore de ceai se numără printre așa-numitele uleiuri esențiale care au devenit populare în Statele Unite ca alternative pentru tratament medical, igienă personală și produse de curățare și aromaterapie. Diverse produse de consum conțin ulei de lavandă și arbore de ceai, inclusiv unele săpunuri, loțiuni, șampoane, produse de coafat, produse de colonie și detergenți de rufe.

"Societatea noastră consideră uleiurile esențiale ca fiind sigure", a spus cercetătorul J. Tyler Ramsey, de la Institutul Național de Științe Mediu de Sănătate (NIEHS), parte a National Institutes of Health. Cu toate acestea, acestea posedă o cantitate diversificată de substanțe chimice și ar trebui folosite cu prudență, deoarece unele dintre aceste substanțe chimice sunt perturbătoare potențiale endocrine.

 

×
Subiecte în articol: sani
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close