Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat precoce

Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat precoce

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces, după bolile cardiace. Dana Stănculeanu, Șef al Departamentului de Oncologie Medicală şi preşedintele Comisiei de Oncologie din cadrul CNAS consideră că un Plan Național al Cancerului este absolut esenţial în această patologie.

Cancerul poate fi vindecat dacă este depistat precoce
Sursa foto: Unsplash.com | National Cancer Institute
de Georgiana Adam    |    16 Noi 2021   •   12:44

"Noi, oncologii spunem că boala, cancerul poate fi o urgență. Perspectiva noastră, ca urgență, se referă la cât de repede poți începe tratamentul, din momentul în care ai pus diagnosticul și sigur că pentru noi, ca țară, Planul European de Cancer este foarte important, iar pentru România, existența unui Plan Național de Cancer este un deziderat care trebuie să fie pus în aplicare, dat fiind faptul că numai așa putem să știm și să previzionăm exact ceea ce trebuie să facem în oncologie, începând de la educație sanitară, screening, continuând cu tratament și monitorizare.

Deci, toți pașii pe care îi presupune cancerul, privit global, sunt înglobați în ceea ce se cheamă Plan Național de Cancer”, a declarat medicul Dana Stănculeanu, potrivit Sursa Zilei.

Totodată, Președintele CNAS, conf. Dr. Adela Cojan, a vorbit despre demersurile autorităților pentru ca bolnavii de cancer să aibă asigurat un acces mai rapid la diagnosticare, tratament și monitorizare.

“Este  clar și am spus-o de nenumărate ori, că numai implementarea unui program integrat de oncologie în România, cu depistare în stadiile precoce ale cancerului  pot salva vieți omenești.

Mă bucur să fac parte din niște grupuri tehnice de lucru care s-au înființat atât la nivelul Camerei Deputaților cât și la nivelul Senatului, unde sunt invitați speciliști în domeniul oncologiei, radioterapeuți, anatomopatologi, deci profesioniști în domeniul sănătății, pe lângă decidenți, prin care s-a luat decizia înființării Programului Românesc de Cancer, în concordanță cu cel european, care are ca obiectiv scăderea mortalității prin cancere de diverse localizări, cu un procent inițial de 15%, dar prin diagnostigare precoce, prin stabilirea și publicarea traseului pacientului cu respectarea indicatorilor acestora de timpm, astfel încât el să nu mai aștepte 2-3 luni până la investigația care să permită stabilizarea cancerului (…)…stabilirea traseului pacientului, minim 3 săptămâni până la decizia terapeutică, care să treacă, de la disgnosticul prezumtiv până la stabilirea diagnosticului”.

"Cred că va crește mult rolul medicinei si al terapiilor biologice în tratamentele personalizate ale pacienților, cred în implementarea acestor programe naționale, care, vă spun că nu ar fi fost atât de accelerate  ca și termen de implementare dacă nu am fi avut în spate Programul European de Oncologie și vă asigur că la nivelul CNAS există preocupare permanent pentru a asigura accesul pacienților la terapie de ultimă generație“, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

×
Subiecte în articol: cancer plan national cancer Adela Cojan
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close