Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Carnea procesată, un pericol pentru sănătate. Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne

Carnea procesată, un pericol pentru sănătate. Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne

Carnea procesată, alături de ţigări şi alcool, este inclusă în categoria cancerigenă. Aproape toţi românii consumă carne săptămânal, însă nu foarte mulţi ştiu cât de periculoasă este.

Carnea procesată, un pericol pentru sănătate. Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne
de Andreea Cigolea    |    08 Apr 2021   •   12:19

Cu fiecare 150 de grame de carne procesată pe săptămână creşte riscul cardiovascular cu 46% şi riscul de deces cu 51%, arată un studiu realizat la nivel global de cercetătorii de la Hamilton Health Science.

Lilia Andrei este vegetariană de aproape 14 ani. A fost nevoită să renunţe la carne în urma unei probleme de sănătătate, dar spune că nu regretă această decizie.

„Doar încetând să mănânc carne, trecând pe partea aia cu tot ce înseamnă proteină vegetală (...) de la fiinţa aia care nu putea să se ţină pe picioare, care obosea să se ducă să-şi ia o pâine, adormea trei staţii în metrou până la muncă şi moţăia 90% din timp, mai aveam puţin şi mutam mobila prin casă”, a spus Lilia Andrei.

Nutriţionistul Şerban Damian spune că persoanele sedentare, fumătoare, cu afecţiuni renale sau diabet sunt mai predispuse la boli cardiovasulare de la consumul de carne procesată.

El recomandă reducerea pe cât se poate a consumului acestui tip de carne.

„Nu neapărat carnea în cazul cărnii procesate este problema, ci ceea ce se adaugă ca să o facă să reziste mai mult timp. Asta este legată de potenţialul de a genera în timp probleme cum sunt diverse cancere”, a spus Şerban Damian, nutriţionist.

Fiecare român mănâncă anual zeci de kilograme de carne, iar cifrele cresc în fiecare an. În anul 2019, România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană.

Kg de carne consumată anual pe cap de locuitor în România:

2018 – 77 de kg

2017 – 72 de kg

2016 – 67 de kg

×
Subiecte în articol: carne
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close