Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cel mai letal tip de cancer face ravagii în Europa. În Romania, mortalitatea a crescut cu 31%

Cel mai letal tip de cancer face ravagii în Europa. În Romania, mortalitatea a crescut cu 31%

Cel mai letal tip de cancer face ravagii în Europa. În Romania, mortalitatea a crescut cu 31%
24 Noi 2018   •   22:35

Cancerul de pancreas a devenit cel mai letal cancer la nivel european. Morțile cauzate de această boală s-au dublat în ultimele 3 decenii, la nivelul de zeci de mii, potrivit unui raport al Unității Europene de Gastroenterologie.

Rată de mortalitate a bolii a crescut cu 5% din 1990 până în 2016 la nivel european, însă a crescut cu un procent semnificativ mai mare în alte țări, precum România și Cipru, cu o creștere de 31%.

Alte țări, precum Polonia și Belgia, au înregistrat scăderi de 11, respectiv 7 la sută. În Marea Britanie, mai puțin de 1% dintre pacienți trăiesc mai mult de 10 ani de la diagnosticare.

Boală are cea mai mică rată de supraviețuire după diagnostic dintre toate tipurile de cancer – în medie, doar 4.5 luni. În ciuda acestor statistici, cancerul de pancreas primește mai puțîn de 2% din fondul de cercetare pentru cancer.

Pe primul loc la nivel european se situează Ungaria, cu 12.29 morți din 100.000, urmată de Republica Cehă și Danemarca. România se află la capătul opus: în topul țărilor cu cea mai mică rată de mortalitate cauzată de cancerul de pancreas, ne situăm pe locul 7, cu 8.9 morți la 100.000, scrie Daily Mail.

 

×
Subiecte în articol: cancer Europa ravagii mortalitate România
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close