Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Centrul de Control al Bolilor vorbeșe de un adenovirus "tip 41" în cazurile hepatitei misterioase la copii

Centrul de Control al Bolilor vorbeșe de un adenovirus "tip 41" în cazurile hepatitei misterioase la copii

Oficialii americani din domeniul sănătății au spus că adenovirusul ar putea fi cauzat un focar de hepatită severă care a afectat nouă copii în SUA în februarie.

Centrul de Control al Bolilor vorbeșe de un adenovirus "tip 41" în cazurile hepatitei misterioase la copii
Sursa foto: agerpres
de Alexandra Ionescu    |    30 Apr 2022   •   12:19

Toți cei nouă copii cu hepatită acută severă, dintre care trei au suferit insuficiență hepatică, au fost testați pozitiv pentru adenovirus și niciunul dintre ei nu a avut antecedente de infecție cu COVID-19, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„În acest moment, credem că adenovirusul poate fi cauza acestor cazuri raportate, dar alți factori potențiali de mediu și situaționali sunt încă investigați”, a spus CDC într-un comunicat.

„Adenovirusul de tip 41 nu este de obicei cunoscut ca o cauză a hepatitei la copiii altfel sănătoși și nu a fost găsită nicio legătură epidemiologică cunoscută sau expuneri comune în rândul acestor copii.”

CDC a publicat vineri cele mai detaliate constatări de până acum despre copii, după ce săptămâna trecută a emis o alertă de sănătate la nivel național. Acesta a spus că infecția cu adenovirus poate fi un factor subrecunoscut la leziunile hepatice la copiii altfel sănătoși, dar sunt necesare investigații suplimentare.

Deși hepatita nu este neobișnuită la copii, grupul de cazuri din Alabama i-a surprins pe medici, deoarece copiii anterior sănătoși aveau simptome severe și nu au fost testați pozitiv pentru virusurile hepatitei.

Autoritățile de sănătate publică din SUA și Europa urmăresc îndeaproape cazurile de hepatită severă la copii, după ce Marea Britanie a alertat Organizația Mondială a Sănătății la începutul acestei luni despre un grup de cazuri acolo.

OMS a identificat până acum 169 de cazuri în întreaga lume, majoritatea covârșitoare a acestora în Marea Britanie.

Toți cei nouă copii din SUA erau pacienți de la spitalul Children’s of Alabama, și aveau vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, potrivit CDC. Trei dintre pacienți au suferit insuficiență hepatică și doi au avut nevoie de transplant de ficat. Toți fie și-au revenit, fie se recuperează, potrivit CNBC.

Simptomele copiilor înainte de internarea la spital au inclus vărsături, diaree și simptome ale căilor respiratorii superioare. Opt dintre pacienți aveau icter scleral, o îngălbenire a albului ochiului. Șapte aveau ficatul mărit, șase aveau icter și unul avea encefalopatie, un termen larg pentru boala creierului.

Toți copiii au fost testați pozitiv pentru adenovirus, o infecție comună care poate provoca boli respiratorii, stomac deranjat, inflamație a ochilor și a vezicii urinare sau boli neurologice în cazuri mai rare. Adenovirusul este o cauză cunoscută a hepatitei la copiii cu un sistem imunitar slab, dar pacienții din Alabama aveau toți un sistem imunitar normal și nicio afecțiune semnificativă de sănătate, potrivit CDC.

Deși șase dintre copii au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, CDC nu crede că acestea au fost infecții acute, deoarece au fost testate negative pentru anticorpi.

Toți copiii au fost testați negativ pentru virusurile hepatitei A, B și C, potrivit CDC. Niciunul dintre ei nu a avut antecedente de infectare cu COVID-19.

Medicii din Alabama au identificat primele cinci cazuri în toamna anului trecut. CDC și Departamentul de Sănătate Publică din Alabama au început o investigație în noiembrie. Ei au identificat încă patru cazuri în Alabama până în februarie a acestui an. Nu au fost identificate cazuri suplimentare în Alabama din februarie.

CDC a spus că monitorizează situația îndeaproape pentru a înțelege mai bine cauza hepatitei severe la copii și pentru a găsi modalități de a preveni boala. Agenția de sănătate publică le-a spus medicilor să fie conștienți de faptul că testele de sânge integral, mai degrabă decât plasma, ar putea fi mai bune la detectarea prezenței adenovirusului.

Ce este adenovirusul

Medicii încă investighează cauza bolii, adenovirusul fiind o mare posibilitate, după ce a fost detectat în 75% dintre cazurile confirmate testate, potrivit The Independent.

Adenovirusurile sunt un grup de viruși care pot afecta diferite părți ale corpului, în funcție de tip.

Gama de boli asociate cu adenovirusurile include simptome comune de răceală sau gripă, febră și dureri în gât, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Bronșita acută, pneumonia, conjunctivita și gastroenterita acută, inclusiv vărsături și diaree, sunt alte manifestări ale infecției.

Inflamația sau infecția vezicii urinare și bolile neurologice sunt mai puțin frecvente, dar sunt enumerate ca și simptome.

×
Subiecte în articol: hepatita CDC
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close